Politika

Денис Грац нови предсједник Наше странке

САРАЈЕВО- Денис Грац нови је предсједник Наше странке, одлучено је данас на Ванредном конгресу одржаном у Сарајеву. Грац је завршио Правни факултет Универзитета у Сарајеву, магистрирао Европски регионални магистериј из демократије и људских права те докторирао на Факултету друштвених наука Универзитета у Хамбургу.


Овим избором, као и данас одржаним Конгресом, Наша странка жели показати да је оснажена и спремна понудити алтернативу тренутној ситуацији у БиХ, истакло је руководство странке на конференцији за новинаре након засједања.

"Позивамо и све остале странке да нам се придруже, да заједно формирамо 'трећи блок', блок који ће извући ову земљу из кризе", казао је Грац.

С тим у вези, Конгресу је у суботу представљен и документ "Друштвени договор о БиХ - Трећи пут" који идентификује узроке ове, за БиХ, неповољне политичке, социјалне, економске и друге ситуације и нуди рјешење.

"Документ сублимира све оно што Наша странка потенцира од почетка, а то је етничка, социјална и грађанска правда. Става смо да је БиХ нужан нови политички простор", казао је Дино Мустафић, један од оснивача странке.

Документ такође позива на нулту толетанцију када је у питању корупција, критичку валоризацију традиционалних вриједности бх. друштва, промовисање културе дијалога, кооперацију, принципијелан компромис као и поштивање стандарда из Европске конвенције о људским правима.

"Наша странка је профилирана као грађанска странка и недвосмислено је опредијељена за грађанску државу, али уважава и актуални реалитет у БиХ. Зато сматрамо да је у овој пријелазној фази нужна идеолошка и политичка кохабитација, наведено је у документу.

Наша странка, најављено је, иницираће процес уједињавања странака исте или сличне идеолошке оријентације и програма, односно, стварање политичког савеза са странкама, организацијама и друштвеним групама које прихватају идеју трећег пута за БиХ.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog