Politika

Тадић: БиХ најбоље помажемо немјешањем

БРИСЕЛ - Предсједник Србије Борис Тадић оцијенио је да би политички процес у Федерацији БиХ, гдје се власт формира без учешћа важних представника хрватског народа и хрватских странака, могао да произведе "неке нове тензије", и запитао се каква би могла да буде реакција хрватског националног корпуса.


Он је нагласио да ситуација у БиХ није једноставна и, како је рекао, не треба је бојити љепшим бојама, јавља дописник Срне из Брисела.

"Само легитимни представници политичких странака, народа и ентитета морају да нађу договор, а околне земље, Србија и Хрватска, треба да привате њихов договор. Нама је прихватљиво све што је у складу са Уставом БиХ и Дејтонским споразумом", рекао је Тадић новинарима на маргинама Бриселског форума.

Према његовом мишљењу, Србија најбоље може да помогне сусједима не мијешајући се у унутрашње ствари других држава, да води политику која обезбеђује мир и не води порасту политичких тензија, али и да отворено говори о легитимним интересима свог народа у БиХ и другим земљама гдје они живе, као и да уважава легитимне интерсе других који живе у Србији.

Предсједник Србије је нагласио да Београд жели да се "у БиХ све промјене десе у складу са интересима два ентитета и три народа", јер "било какво наметнуто рјешење није одрживо и није продуктивно".

"У сваком тренутку сам спреман да одем у БиХ, гдје бих могао да разговарам са свима, а не само са српским странкама, али да то ни једног тренутка нема призвук мешања у унутрашње ствари, јер не желим да на Србију ни једног тренутка падне хипотека да је учинила нешто лоше", рекао је Тадић.

Он је нагласио да Србија има довољно својих проблема, тако да он не жели да преузима "вишак одговорности".

Тадић ће сутра учествовати на панелу "Приближавање Балкана ЕУ", на којем ће о евроинтеграцији региона говорити и премијер Црне Горе Игор Лукшић и представници ЕУ.

Бриселски форум, који се одржава већ шести пут, организује невладина организација Маршалов фонд, а ове године окупља 450 учесника из домена политичког, привредног, академског и медијског живота.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog