Republika Srpska

Тегелтија: Српска губи повјерење према УИО

БИЈЕЉИНА - Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да неодговоран однос Владе ФБиХ према питању поравнања дуга Српској на име ПДВ-а доводи у питање повјерење према Управи за индиректно опорезивање БиХ и јединственом рачуну, на коме се прикупља највећи дио укупних пореских прихода у БиХ.


"Не можемо више функционисати на том принципу да се избјегава доношење коначних одлука и да ми сад треба да ходамо по судовима да тражимо наш новац који нам припада", истакао је Тегелтија, нагласивши да РС једино остаје да инсистира на том рјешењу, јер тај проблем предуго траје с обзиром да су то обавезе ФБиХ према РС из 2009. и 2010. године.

Гостујући синоћ у програму Радио-телевизије РС, Тегелтија је нагласио да новац РС треба да буде на њеном рачуну, јер би тих око 50 милиона КМ дуга сасвим сигурно довело буџет РС у много бољу позицију са становишта текуће ликвидности.

Министар Тегелтија је оцијенио да ће РС морати да предузме неке озбиљне кораке како се више не би дешавало да њен новац одлази на туђи рачун. "Блокаду сигурно нећемо радити, јер блокада УИО би довела све у тешку позицију, али ћемо искористити сва средства која су нам на располагању", поручио је Тегелтија.

"Покушај ФБиХ да опструише поврат средстава које је дужна РС није био толико евидентан на сједници Управног одбора УИО БиХ, колико је то био евидентно послије састанка када су покушали на разне начине да одгоде састанке радне групе која није требало да уради ништа друго него да констатује чињенице које се тичу рачунице - колико дуг износи, иако је данас свима јасно да су њихови дугови према РС негдје око 50 милиона КМ", истакао је Тегелтија.

Он је упозорио да су сва средства која је међународна заједница предвидјела за БиХ блокарана због неслагања око формирања власти у ФБиХ и БиХ и подсјетио на данашњу изјаву директора Свјетске банке за БиХ Марка Мантованелија да актуелна ситуација доводи и ову институцију у неугодан положај, јер не може да планира помоћ према БиХ.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog