Svijet

Раднички ротести у Лондону - „Косово за патике 2“(ВИДЕО)

Лондон – Преко 250 хиљада Британаца се окупило на протестима против ригорозних владиних мијера штедње у јавном сектору. Протесте су појединци искористили за пљачку и насилне обрачуне са полицијским снагама.


Незадовољни драстичним владиним мјерама штедње, хиљаде Британаца протестовало је у центру Лондона.

Просвјетни, здравствени и други радници британског јавног сектора, кажу да планирани владини резови јесу "прејако стезање каиша".

Британска влада најављује резове у јавној потрошњи од око 80 милијарди фунти и укидање око пола милиона радних мјеста у наредне четири године.

Британска привреда у дуговима је од око 200 милијарди фунти, а влада је на великом испиту. У борби за елиминисање мањка у државној каси, влада је више посегла за смањењем трошкова, а мање за повећањем пореза. Штеди се и на најмлађима, јер се укида дјечји додатак за више од милион породица.

"Тражимо укидање мијера штедње, али је још важније да имамо прави економски опоравак. Буџетска штедња наудиће сектору услуга, дјечјим установама, пензионерима. Она из коријена мијења животе људи", каже Брендан Барбер из Синдикат трговачких радника.

Полиција је саопштила да је протест био миран, али да је забиљежено неколико мањих инцидената, који су се десили мимо протестне шетње. Ухапшено је 13 особа.

У борби против рекордне незапослености у Великој Британији у посљедњих 15 година, британска влада је на великом испиту. Међу три милиона незапослених, највише је младих.

Земља је при врху европске љествице по броју домаћинстава у којима не ради ниједан члан породице.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog