Svijet

Либија – Побуњеници напредују уз подршку из ваздуха

ТРИПОЛИ - Војска и цивили подједнако гину у најновијим нападима савезничких снага на Либију, рекао је портпарол либијске владе Муса Ибрахим, позивајући на прекид ватре и хитан састанак Савјета безбједности УН.


"За нас ово је убиство, ово је неморално, незаконито и није у складу са мандатом Савјета безбједности УН", рекао је касно синоћ Ибрахим, додајући да се напади на Либију настављају се несмањеном жестином, да трају сатима и сатима и да се губе многи животи, и војника и цивила.

Он је истакао да је убијено много цивила и војника када су савезнички авиони бомбардовали пут између града Сирте и Аџдабије.

"Вјерујемо да је много цивила погинуло јер су на путу биле цијеле породице које су у аутомобилима покушавале да побјегну од напада", рекао је Ибрахим, додајући да на путу између Аџдабије и Сирте има много градова.

Ибрахим је позвао на хитно окончање напада из ваздуха, као и на сазивање ванредне сједнице Савјета безбједности УН, који је почетком мјесеца усвојио резолуцију којом је успостављена зона забране лета и отворен пут страној војној интервенцији, а у циљу заштите цивила.

Он је додао да су Гадафијеве снаге зауставиле операције против побуњеника прије неколико дана, али да су напади из ваздуха, без обзира на то, појачани уочи самита у Лондону у уторак.

"Чини се да су напади тако жестоки, да су они безобзирни у својим акцијама и не воде рачуна колико људи ће убити, а само да би наметнули одређено политичко рјешење у уторак", рекао је Ибрахим, додајући да је страшно убијати толике људе само ради боље преговарачке позиције на самиту у Лондону.

Вашингтон је одбацио наводе о цивилним жртвама акције, оптужујући власти у Триполију да "подмећу лешеве".

Амерички министар одбране Роберт Гејтс рекао је за мрежу Си-Би-Ес каже, позивајући се на обавјештајне изворе, да снаге Гадафија постављају лешеве на мјеста напада из ваздуха савезника за чију смрт онда криве Запад.

Портпарол опозиционих снага у Бенгазију рекао је јуче новинарима да су њихове снаге заузеле Аџдабију.

Послије Аџдабије, либијски побуњеници освојили и Брегу, а ноћас су бомбардовани циљеви у Триполију, Мисрати, Аџдабији, Сабри на истоку Либије и Сирт.

"Послије Бреге настављамо даље према другим градовима на западу. Убили смо издајнике а неки су побјегли. Њихова тијела су на улазима у градове Брегу и Аџдабију. Добили су што су заслужили. Гадафи је све почео, али се касније све окренуло против њега и његове породице. Бог је већи од диктатора", рекао је један припадник снага побуњеника.

Међународне коалиционе снаге предвођене САД бомбардовале су ноћас либијске копнене снаге и друге циљеве дуж обале Медитерана.

Француски авиони уништили су пет либијских војних авиона типа "галеб" и два хеликоптера МИ-35 у ваздухопловној бази код Мисрате.

Британски борбени авиони разнијели су пет оклопних возила либијске војске, у два града која држе побуњеници у тој земљи.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Smatrate li da je predsjednica Vlade Republike Srpske zaslužila nagradu ključ grada?

Rezultati ankete
Blog