Svijet

Сирија – 12 погинулих у насиљу

ДАМАСК - Сиријска влада саопштила је да је 12 људи погинуло, а око 200 рањено у насиљу у луци Латакији, на обали Средоземног мора.


 

Власт оптужује исламске екстремисте за нападе у луци, док предсједник Башар Асад најављује да ће се ускоро обратити нацији и представити план реформи.

Према извјештају државне новинске агенције Сане, непознате наоружане групе напале су јуче насеља у Латакији, удаљеној 350 километара од главног града Дамаска, "пуцајући са кровова и тероришући становништво".

У сукобима у Латакији погинуло је десет припадника полиције и цивила, као и двоје наоружаних људи који су напали полицију, рекла је Бушена Чабан, савјетник сиријског предсједника Башара Асада.

Према њеним ријечима, иза тог напада стоје исламски екстремисти, а њихов циљ је да изазову вјерске сукобе у земљи.

Чабанова је рекла и да ће се сиријски предсједник ускоро обратити нацији и објаснити које реформе има намјеру да спроведе у земљи, преноси Франс прес.

Сиријске власти су, према ријечима Чабанове, већ донијеле одлуку да укину закон о ванредном стању који је у Сирији на снази од 1963. године, међутим још увек није потврђено када ће та одлука почети да се примењује.

Вашингтон поручује Дамаску да слиједи пример Египта, чија војска није пуцала на демонстранте.

Амерички министар одбране Роберт Гејтс рекао је да се сиријска влада суочава са истим изазовима као и многе друге владе широм региона Блиског истока.

"Сиријци би могли да науче лекцију од Египћана, чија је војска стала уз народ и тиме допринела револуцији", навео је Гејтс.

Американци су, тврде аналитичари, разапети између бојазни да би проблеми Дамаска могли да дестабилизују сусједе, Израел и Либан, и наде да ће бити ослабљен један од кључних савезника Ирана, који подржава Либан, Хезболах и Палестинце на Западној обали и у појасу Газе.

Сиријска војска распоређена је од суботе увече у Латакији, послије насиља и хаоса у петак, у којем су антивладини демонстранти и званичници размијенили оптужбе за подстицање нереде.

Насиље у суботу у Латакији последње је у низу инцидената који потресају Сирију од 15. марта, када су почели протести на којима незадовољни грађани траже суштинске реформе у држави.

Лука Латакија лежи на западу Сирије, на обали Средоземног мора, и има око 650.000 становника.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog