Politika

Међународна кризна група - Федерација БиХ је проблем

БИЈЕЉИНА - Федерација БиХ врло је проблематична, много је тензија из прошлости и ентитет се фокусира на проблеме на нивоу БиХ и са Републиком Српском , умјесто да рјешава своје унутрашње, изјавила је директор Међународне кризне групе за Европу Сабина Фрејзер.


"Тренутна ситуација је вјероватно највећа криза до сада. Веома је озбиљна и посебно забрињавајућа и тешко је видјети како ће се изаћи из овога. Међународна кризна група је још прошле јесени указала да је Федерација у кризи, да се ситуација у том дијелу БиХ погоршава неколико посљедњих година", нагласила је Фрејзерова.

Она је оцијенила да је формирање федералних власти на неки начин комбинација свих тих проблема кроз које Федерација посљедњих година пролази и за то треба кривити све стране.

"Ту је и питање како је Влада формирана, да ли је то учињено законски или не, шта чини ХДЗ, да ли је то законски или не. Сада су све очи упрте на Уставни суд ФБиХ...Федерацији требају озбиљне реформе које ће се бавити расподјелом моћи међу различитим институцијама, улогом кантона и њиховим географским одређењем, имајући на уму једнакост права свих који у њој живе", нагласила је Фрејзерова за Радио Слободна Европа.

Говорећи о закључцима министара спољних послова ЕУ о БиХ, након засједања у понедјељак 21. марта, Фрејзерова је рекла да су они истовремено и добри и лоши - добри, јер се ипак говори о БиХ, а лоши, јер још нема конкретног плана како ће се то ЕУ снажније ангажовати у БиХ.

"Позитивна ствар у закључима је и да се јасно говори да БиХ има перспективу европског чланства. Међутим, разочарана сам јер министарски закључци остављају врло магловитим начин на који ће ЕУ бити присутна у БиХ", рекла је Фрејзерова.

Према њеном мишљењу, ЕУ треба ову годину да искористи да изгради своје присуство у БиХ и учини га кредибилним, како би била тамо када високи представник напусти БиХ или се потпуно угаси његова мисија.

Она је нагласила да је Међународна кризна група врло јасна и тражи да се специјални представник и шеф делегације обједине у једној особи, која би требало да буде именована што је прије могуће и којој треба дати врло јасан мандат чак и ако високи представник остане у земљи.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog