Četvrtak, 23. novembar 2017.

Politika

Хрватски интелектуалци: Политика СДП-а противна духу БиХ

САРАЈЕВО - Изражавамо озбиљну забринутост због политичке кризе која потреса Босну и Херцеговину и због политичке улоге коју актери те кризе намјењују босанскохерцеговачким Хрватима, упозоравају хрватски интелектуалци.


Ово се наводи у отвореном писму које су потписали Вјекослав Домљан, Жељко Иванковић, Миљенко Јерговић, Миле Ласић, Иван Ловреновић, Мирко Марјановић, Илија Шимић, Лукша Шољан.

"Начин на који коалиција коју предводи СДП, уз секундирање СДА, покушава да обеснажи хрватски монопол двају ХДЗ-а неспојив је са добрим намјерама и позитивним демократским узусима, а потпуно је противан духу БиХ, управо ономе духу равноправности, уважавања и мултиетничности у који се и Златко Лагумџија и Сулејман Тихић декларативно заклињу као у свету босанску традицију", истиче се у писму.

"Ово што сада ради СДП-ова коалиција није ништа друго него грубо и безобзирно, сурово макијавелистичко поигравање с хрватским елементом, који им је био потребан само зато што ни СДП ни СДА нису имале довољно изборнога капацитета да власт у Федерацији формирају саме", стоји у писму и додаје се да то нису легално могле чак ни уз манипулацију малим хрватским странкама и њиховим мандатима, па су морале прибјећи кршењу Устава Федерације БиХ. Потписници писма упозаравају да се све описано рефлектира на посебно осјетљив начин у мањинским хрватским срединама, каква је и сарајевска, која, међутим, у симболичко-политичком смислу има велику носивост. Актуелна криза, како се објашњава у писму, додатно драматизира ту политичку нијемост и искљученост, а готово несносном чини ју у задње вријеме непримјерено јавно дјеловање нестраначке, али политички јако ангажоване организације Хрватског народног вијећа (ХНВ) и његовог старог/новог предсједника.

"Та установа, једина те врсте у Сарајеву и у БиХ, која почива на часној традицији из рата, сама је себе поништила и одузела си могућност аутентичнога мишљења и говора у оквирима плуралистичкога модела грађанске културе, јер се ставила у отворену дневнополитичку службу СДП-ове коалиције и описане асимилацијске политике, демонизирајући оне који мисле друкчије. Кулминира то у најсвјежијему поклику предсједника ХНВ-а: 'Онима којима се ова земља не свиђа, најбоље би било да оду из ње'", закључује се у писму.

(Независне/Фронтал)

Komentari


Najnovije
Facebook
Twitter
Blog