Politika

Машић: Инцко је врховни тумач свега!

САРАЈЕВО - Налог високог представника Валентина Инцка о привременој суспензији одлука Централне изборне комисије БиХ која се односи на формирање власти у Федерацији БиХ, очекиван је, мада СДП сматра да је ОХР требало у потпуности да стави ван снаге ове одлуке, изјавио је Срни портпарол СДП-а БиХ Дамир Машић.


"Одлука је очекивана јер је ЦИК БиХ изашао из оквира својих надлежности имајући у виду да је високи представник врховни тумач, не само Дејтонског мировног споразума, него и Устава у БиХ и свега оног што ми данас овдје имамо", рекао је Машић.

Oн је додао да СДП не ликује, нити се претјерано радује Инцковој одлуци, с обзиром на чињеницу да, како каже, ЦИК БиХ није радио свој посао, те је морао да реагује високи представник.

Према Машићевим ријечима, СДП ће у потпуности испоштовати одлуку Уставног суда ФБиХ на захтјеве за оцјену уставности одлука о конституисању Дома народа Парламента ФБиХ и одлуке о избору предсједника и потпредсједника ФБиХ, без обзира какве оне биле.

"Апсолутно ћемо испоштовати одлуку јер нисмо никада оспоравали надлежност Уставног суда ФБиХ", рекао је Машић.

Високи представник Валентин Инцко данас је суспендовао одлуке ЦИК-а БиХ које се односе на формирање власти у Федерацији БиХ.

Портпарол ЦИК-а Максида Пирић потврдила је да је из ОХР-а стигао налог којим се привремено суспендују одлуке ЦИК-а које се односе на валидност формирања Дома народа Парламента Федерације и на избор предсједника и потпредсједника Федерације.

Уставни суд Федерације БиХ у сриједу, 30. марта, након расправе без присуства јавности, саопштиће одлуку о захтјеву досадашњег предсједника ФБиХ Борјане Кришто за утврђивање уставности одлука о конституисању Дома народа федералног Парламента и избору предсједника и замјеника предсједника ФБиХ.

Спорни Дом народа конституисан је 17. марта, када је Живко Будимир из ХСП-а изабран за предсједника ФБиХ, а за потпредсједнике су изабрани Мирсад Кебо из СДА и Светозар Пударић из СДП-а.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog