Politika

Додик: Суспендован кредибилитет међународне заједнице

БАЊА ЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је суспензијом одлука Централне изборне комисије БиХ, које се односе на формирање власти у Федерацији БиХ, високи представник Валентин Инцко "суспендовао и оно мало кредибилитета" који је међународна заједница имала у БиХ.


"Његова одлука је беспризорно поништавање домаћег законодавства и институција БиХ, као и директно кршење Дејтонског мировног споразума", навео је Додик у писаној изјави за Срну.

Он је истакао да се високи представник, стављајући се изнад закона, овом одлуком ко зна који пут, грубо умијешао у унутрашња питања једне суверене државе, поништавајући изборну вољу њених бирача.

Предсједник РС додао је да је ЦИК БиХ једино тијело у БиХ овлаштено да проводи изборе и верификује изборне резултате, те да због тога "готово смијешно звучи Инцково образложење да се овом одлуком не супституише било који домаћи орган власти, уколико не сматра да је ЦИК БиХ тијело међународне заједнице".

"Уколико високи представник остане у БиХ очекујемо да ће његова сљедећа одлука бити суспензија избора, и да ће се власт тада глатко формирати у ОХР-у. Уколико до тада БиХ преживи", истакао је Додик.

Инцко је привремено суспендовао одлуке ЦИК-а које се односе на валидност Дома народа Парламента ФБиХ, те избор предсједника и потпредсједника Федерације.

Одлука ОХР-а о привременој суспензији одлука ЦИК БиХ значи да су легални они органи власти у ФБиХ чија су имена објављена у Службеним новинама ФБиХ 21. марта, све док Уставни суд ФБиХ то не потврди или не одлучи другачије.

ЦИК БиХ прошле седмице одлучио је да избор предсједника и потпредсједника ФБиХ није проведен у складу са Изборним законом БиХ и да се поништава њихов избор, те утврдио да нису били испуњени услови за конституисање Дома народа јер избори за овај дом нису проведени у свих десет кантона у складу са одредбама Изборног закона БиХ.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog