Svijet

Гадафи: Окончати варварску офанзиву

ТРИПОЛИ - Либијски вођа Моамер Гадафи позвао је "контакт групу за Либију", која се данас састаје у Лондону, да оконча "варварску офанзиву" против његове земље, коју је упоредио са Хитлеровом војном кампањом у Европи.


"Зауставите варварску и неоправдану офанзиву против Либије. Оставите Либију Либијцима, јер управо ви водите акцију против безбједности људи и уништавате земљу у развоју", поручио је либијски лидер у поруци коју је објавила новинска агенција Јана.

Режим пуковника Гадафија суочава се од 15. фебруара са народним незадовољством.

Интервенцију међународне коалиције одобрио је 17. марта Савјет безбједности УН ради заштите цивила од репресије, а команду је 19. марта преузео НАТО.

"Ви у Европи и САД не схватате да је ова војна операција варварска и окрутна, слична Хитлеровој кампањи током напада на Европу и бомбардовања Велике Британије", додао је Гадафи.

Пуковник Гадафи је упитао зашто нападају оне који се боре против мреже Ал каиде и оптужио побуњенике да раде у корист Бин Ладенове мреже.

"Оставите Афичкој унији да рјешава кризу, а Либија ће прихватити све оно што унија одлучи", навео је Гадафи.

У Лондону ће се данас окупити представници око 40 држава на првом стастанку "контакт групе за Либију", која је задужена за "политичко руковођење" међународном акцијом, чија је војна компонента сада под командом НАТО-а, и припрему за "период након Гадафија".

На састанку ће САД и неколико европских земаља, укључујући Британију и Француску, које воде војну интервенцију у Либији, представљати њихови шефови дипломатија.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog