Svijet

Обама: Морамо да мјеримо своје интересе са потребом да се дјелује

Вашингтон -- Предсједник САД изјавио да америчка војска не може да интервенише свуда када дође до репресије владе над народом, али да то није изговор да се не чини ништа.


Барак Обама је на на Универзитету за националну одбрану рекао и да се сада се већ може рећи да је заустављено "смртоносно напредовање" Гадафија.

"Не можемо да војно реагујемо где год да дође до репресије, морамо да мјеримо своје интересе са потребом да се дјелује. Али, то не може бити изговор да се не дјелује", поручио је предсједник САД.

Он је подсјетио да је раније јасно ставио до знања да је Гадафи изгубио легитимитет и додао да су САД реаговале тек кад су биле суочени са бруталном репресијом и претећом хуманитарном катстрофом.

Према његовим ријечима САД су "природно несклоне да користе силу у свим изазовима свијета, али када су наши интереси и вриједности у питању, имамо обавезу да дјелујемо".

На замјерке да се споро реаговало, Обама је рекао да је 1990-их у Босни међународној заједници било потребно годину дана, а сада 31 дан.

"Желим да будем јасан: Учинили смо што смо рекли да ћемо урадити, али то не значи да је наш посао завршен", рекао је Обама и додао да ће Либија, док Гадафи не оде са власти, остати опасно мјесто, а да ће и када он оде, транзиција ка одговорној влади бити тежак задатак.

"Имали смо јединствену способност да зауставимо покољ, у супротном издали бисмо сами себе. Поред тога, имамо стратешки интерес, јер масакр у Либији би довео до избјеглица и био притисак на Тунис и Египат'', додао је он.

(Б92/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog