Društvo

Бивши директор Рафинерије Брод осуђен на двије године затвора

БАЊА ЛУКА - Бивши директор Рафинерије нафте Брод, Илија Дрпа, осуђен је пред Окружним судом у Бањој Луци на двије године затвора због закључивања штетног уговоре између Рафинерије и фирме "Витол", а бивши министар привреде и енергетике РС Милан Богичевић на 18 мјесеци.


Републици Српској је због закључивања штетног уговора са фирмом "Витол С.А. Женева" нанесена милионска штета. Првостепену пресуду донијело је Посебно одјељење за организовани криминал Окружног суда.

Оптужница је Дрпу теретила да је као директор Рафинерије 5. децембра 2003. године у Лондону са заступницима фирме "Витол С.А. Женева" закључио уговор о услужној преради нафте, прихватајући услове уговора за које је, према наводима оптужнице, унапријед знао да су штетни по Рафинерију и да се не могу испоштовати.

Богичевић је, према наводима оптужнице, у својству министра у влади Драгана Микеревића свјесним кршењем закона, у име Владе РС одобрио издавање гаранције од ресорног министарства, иако за то није имао сагласност Владе.

Компанија "Витол" је, због неизвршења уговорних обавеза 28. јула 2006. године, покренула судски спор против Рафинерије нафте и РС пред надлежним судом у Лондону ради настале штете и губитка преко 115 милиона долара. Послије тужбе услиједила је нагодба између Владе РС и "Витола", којом је Министарство финансија РС у име тужених исплатило на рачун "Витола" готово 27,4 милиона долара.

(РТРС/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Planirate li da u oktobru 2018. glasate na izborima?

Rezultati ankete
Blog