Politika

Јеремићу уручен оштар демарш због расизма лидера ЛДП-а

БЕОГРАД - Министарству спољних послова Србије данас је уручен оштар демарш у име афричке и арапске групе држава, због недавне изјаве лидера опозиционе ЛДП Чедомира Јовановића, у којој је афричке народе и државне назвао "канибалима".


 

У демаршу, који је амбасадор Алжира у Београду и дипломатски доајен Афричке групе Абделкадер Месдоуа уручио шефу српске дипломатије Вуку Јеремићу, наводи да су "изјаве лидера ове странке, која је при томе члан парламента, озбиљне, расистичке".

Додаје се да те изјаве "вријеђају државе и народе који су, упркос јаким притисцима, свесрдно подржали Србију у одбрани њеног територијалног интегритета и одлучили да одржавају односе прожете пријатељством и солидарношћу".

Представник афричке и арапске групе држава изнио је "згражавање, као и велику разочараност чињеницом да није било званичне реакције на овакву расистичку реторику и нагласио да очекује осуду и извињење за овакав вербални изгред", саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић се извинио за ову непријатност и у име Владе Србије пренио увјеравање да ова изјава не представља званичан став државе.

Јеремић је нагласио да ће са садржајем овог демарша упознати руководство надлежних институција.

Предсједник опозиционе Либерално-демократске партије и шеф посланичке групе ове странке Чедомир Јовановић, критикујући прије неколико дана на сједници Скупштине Србије став Владе о интервенцији у Либији, рекао је да министар Вук Јеремић, "умјесто што одлази канибалима у Африци, треба да реагује на страдања цивила у Либији".

"Шта ради наш министар спољних послова, осим што има тако пуно разумевања за сусрете са канибалима по Африци, да би данас био министар спољних послова који не може да саопшти став државе, која, прво треба да осуди страдање цивила због тога што је сама била жртва унутрашње политике која је државу конфронтирала са читавим светом, а потом и слепила политике која, иако има паметне бомбе, не прави разлику између војника и цивила", рекао је Јовановић.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog