Svijet

Сиријска влада поднијела оставку

ДАМАСК - Влада сиријског премијера Мохамеда Наџија Отрија поднијела је данас оставку предсједнику Башару ел Асаду који ју је прихватио, објавила је државна телевизија.


Након вишедневних протеста против режима предсједника Асада,чија је партија Баас на власти скоро 50 година, кабинет владе Наџија Ортија, именован 2003. године, поднио је оставку.

Влада има малу власт у Сирији, где су овлашћења сконцентрисана у рукама предсједника, његове породице и безбедносног апарата.

У међувремену, хиљаде Асадових присталица окупило се на централном тргу у Дамаску како би изразили подршку свом лидеру који је суочен са притиском без преседана усљед таласа протеста.

Сиријски предсједник суочава се са највећим изазовом у његовој 11-годишњој владавини, јер су се протести, који су почели на југу, проширили на неколико градова.

Безбједносне снаге кренуле су у гушење протеста при чему су отворили ватру на најмање шест локација у Сирији, укључујући и пријестоницу Дамаск и највећу луку Латакију.

Према подацима организације за заштиту људсаких права "Хјуман рајтс воч", од 18. марта погинуло је најмање 61 лице.

Сиријци на данашњем протесту под називом "Лојалност нацији" марширају носећи заставе и слике Асада. Сирија је мултивјерска и мултиетничка држава са већинским сунитским становништвом.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog