Društvo

ТИ БиХ: У БиХ не постоје подаци о финансирању странака

САРАЈЕВО - БиХ нема транспарентне податке о финансирању политичких партија, а посебан проблем је што нема информација на шта се средства троше - рекао је данас у Сарајеву извршни директор невладине организације Транспаренси интернешнел БиХ, Срђан Благовчанин.


Блговчанин је пред почетак дводневне конференције посвећене финансирању политичких партија, изјавио да је један од проблема и то што су санкције за кршење Закона о финансирању политичких партија веома мале.

"Ми смо предложили да се промијени законски оквир, као и да се усвоји закон на нивоу Федерације БиХ, јер то оставља пуно простора за манипулацију", рекао је он.

Портпарол Транпсренси интернешнела Ивана Корајлић истакла је да је циљ конференције отварање дијалога између различитих актера укључених у процес финансирања политичких странака с циљем унапређење транспарентности у овој области, као и вршење притиска на институције и представнике будућег сазива парламената да се усвоје измјене Закона које ће обавезивати странке да објављују своје донације и уведу строже санкције за кршење Закона.

Она је нагласила да је ова организација пратила трошкове политичких странака на протеклим изборима и дошла до податка да је 10 водећих политичких странака у БиХ на протеклим изборима само за оглашавање у штампи, на телевизији и билбордима потрошило више од шест милиона КМ, док нису могли доћи до податка колико је потрошено на организовање предизборних скупова.

Корајлић је истакла да је видљиво да највећи износ средстава долази из буџета, а поражавајуће је да нико не зна на који начин је тај новац потрошен.

"Оно што је пријављено у финансијским извјештајима, укупни трошкови свих 40 странака које су учествовале на изборима је око 10 милиона КМ. Оно што смо ми обрачунали за ових 10 странака је приближно овој цифри, што говори да су трошкови били знатно већи него што је пријављено", рекла је она.

Директор УСАИД-а за БиХ Ален Рид истакао је да ће ова организација и даље подржавати иницијативе које промовишу транспарентнији и фер процес који ће омогућити већу одговорност политичких партија према бирачима и генерално према јавности.

Рид је истакао да иницијативе Транспаренси интернешнела директно доприносе развоју БиХ као будуће чланице ЕУ, као и да БиХ буде боље усклађена са међународним споразумима као што је Конвенција УН о борби против корупције.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog