Politika

Инцко: Прихватићу одлуку Уставног суда ФБиХ

БАЊА ЛУКА - Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је да суспендовање одлуке Централне изборне комисије, која се односи на формирање власти у Федерацији БиХ, не значи да међународна заједница нема повјерење у ЦИК, већ да је примијећен правни хаос у ФБиХ, па је "морао да обезбиједи минимум правне сигурности".


Инцко је за "Еуроблиц" рекао да ће прихватити одлуку Уставног суда ФБиХ и оцијенио апсурдним спекулације да он својим поступком даје за право појединим критичарима да се ОХР ставио на страну Златка Лагумџије и СДП-а у формирању власти у ФБиХ.

"Моја одлука привремено обезбјеђује правну јасноћу која је неопходна у ФБиХ док Уставни суд ФБиХ не приведе крају своје разматрање овог питања и ништа више. Упућивање таквог комплексног спора на највиши релевантни ниво је прави пут, онако како се то ради у демократији", навео је Инцко.

Он је додао да је са својим тимом уложио много напора да се помогне договор између два ХДЗ-а и странака потписница платформе, како би се осигурало да два ХДЗ-а буду правично заступљени на свим нивоима власти, али да су они одбацили компромис.

Након што је Централна изборна комисија донијела одлуку да избор предсједника и потпредсједника ФБиХ није проведен у складу са Изборним законом БиХ, те поништила њихов избор, Инцко је привремено суспендовао ову одлуку Комисије и одлучио да су легални нови органи власти, све док Уставни суд ФБиХ то не потврди или не одлучи другачије.

Досадашња предсједница Федерације БиХ, Борјана Кришто, јуче је повукла захтјев за оцјену уставности одлуке о конституисању Дома народа Парламента Федерације БиХ и одлуке о избору предсједника и два потпредсједника ФБиХ, те предала мандат високом представнику у БиХ.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog