Društvo

Договор на свим нивоима

САРАЈЕВО, БАЊА ЛУКА - Цијена техничког прегледа, која сада износи 45 КМ, биће повећана на 55 КМ, потврђено је у Министарству транспорта и комуникација БиХ.


У овом министарству кажу да ће цијена бити повећана на основу захтјева ентитетских удружења станица за технички преглед возила и претходних сагласности ентитетских министарстава саобраћаја.

"Крајем прошле године удружења станица за технички преглед возила поднијела су захтјев за повећање цијена техничког прегледа. Ентитетска министарства су дала сагласност на повећање цијена и сада се ради на новом правилнику, који би могао ступити на снагу за око мјесец дана", рекао је Зоран Андрић, помоћник министра транспорта и комуникација БиХ.

Ако узмемо у обзир да је у РС најављено и поскупљење осигурања возила за 20 одсто, с поскупљењем техничког прегледа просјечна цијена регистрације возила биће виша за око 60 КМ.

Андрић наглашава да станице за технички преглед возила поскупљење правдају већим трошковима јер је правилником из 2009. године предвиђено да све станице буду увезане те да свака станица за технички преглед има запосленог најмање једног инжењера саобраћаја или машинства.

У удружењима станица за технички преглед возила кажу да су тражили да повећање цијене буде 25 одсто плус ПДВ, али да су у разговорима с ентитетским министарствима договорили повећање од седам до десет одсто.

"И са повећањем цијене техничког прегледа тешко ћемо се уклапати. Од нас захтијевају европске стандарде техничког прегледа возила, а цијене су нам најниже у региону", каже Рамиз Беговић, предсједник Удружења станица техничког прегледа возила из ФБиХ.

Цијена техничког прегледа возила у Црној Гори износи 70 евра, у Хрватској 75 КМ плус 70 КМ издувни гасови, у Србији око 70 КМ. Беговић каже да је тиме БиХ најјефтинија по овом питању иако су стандарди и опремљеност станица за технички преглед на вишем нивоу него у земљама окружења.

Илија Шербеџија, предсједник Удружења станица техничког прегледа из РС, каже да се приликом иницијативе за повећање цијена водило рачуна о укупном стању у друштву, те да је тако цијена техничког прегледа за камион повећана са 82 КМ на 90 КМ, а све с циљем да се привреда не оптерети.

"Већ годинама радимо с истим цијенама, а истовремено нам је лимитиран број возила које можемо прегледати. У овом моменту станице за технички преглед возила запошљавају око 220 инжењера електро и машинске струке, што је од великог значаја", каже Шербеџија.

Ако узмемо у обзир да се у БиХ годишње региструје око милион возила, по овом основу станице за технички преглед у БиХ прикупе око 50 милиона КМ, од којих два одсто оде према надлежним министарствима и осам одсто Агенцији за стручни надзор над поступком техничком прегледу возила.

(Независне/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog