Republika Srpska

Високе казне у функцији пуњења буџета РС?

БАЊА ЛУКА - У буџет РС би се у наредном периоду могло слити више стотина милиона марака на основу казни које би могле бити наплаћене због непредавања потребних докумената за фискални регистар непокретности.


Данас је посљедњи дан за подношење пријава за фискални регистар непокретности, а до јуче је пристигло 1,65 милиона пријава.

Према раније изнесеним процјенама из Пореске управе РС, у фискалном регистру би требало да се нађе око два милиона пријава.

Како према тренутној динамици пријављивања непокретности десетине хиљада грађана до краја дана неће стићи да пријаве некретнине, мораће да плате казну од 1.000 КМ по свакој непријављеној непокретности.

"Крајњи рок за пријаву некретнина у РС истиче у четвртак и његовог продужења неће бити", истакла је Мила Штркић, портпарол Пореске управе РС.

Она је објаснила да је на шалтерима Пореске управе дошло до гужви због чињенице да су се грађани одлучили на пријаву непокретности у посљедњи час и додала да у протеклих неколико дана у ову институцију пристиже по 50.000 пријава дневно.

"Још је тешко и незахвално говорити о коначном броју пријава које су нам пристигле, јер значајан удио тек треба да стигне поштом", рекла је Мила Штркић, портпарол Пореске управе РС.

С обзиром на обимност пријаве, очекује се да ће се у њима наћи и доста грешака. Штркићева је објаснила да и уколико у пријави некретнине буде грешака, од чега грађани често страхују, порески службеници ће их накнадно обавијестити о начину на који ће најједноставније моћи да их исправе.

Она је истакла да грађани који начине грешке неће бити кажњавани уколико их отклоне у року који ће им бити дат.

Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста - СВОТ, сматра да је престрого да се одмах кажњавају они који су закаснили с пријавама, јер ако се ствар посматра кроз свјетло веома учесталих ранијих праштања оваквих врста обавеза грађанима који их не изврше у року, поступак стриктне наплате казни био би непримјерен.

"Држава је годинама грађанима који касне са извршењем обавеза у одређеном року гледала кроз прсте, тако да не би било фер према људима који можда први пут нису извршили обавезу сада наплаћују казну", рекао је Грабовац, додавши да је олакшавајућа околност за оне који се нису пријавили сувише компликован образац којег је било тешко испунити.

Примјена новог Закона о порезу на непокретности почиње 1. јануара наредне године и његовим ступањем на снагу престаје опорезивање промета некретнина, као и опорезивање њиховог поклањања.

(Независне/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog