Svijet

Либија - Побуњеницима потребна помоћ (ВИДЕО)

АЏДАБИЈА – Први ваздушни удар на истоку Либије у посљедња два дана извршен је недалеко од Аџдабије, у коју се побуњеници повлаче пред налетом снага пуковника Моамера Гадафија, изјавили су очевици.


Напад је извршен на око 10 километара западно од града, а у небо се дигао велики облак дима. Побуњеници су раније затражили подршку од авиона западне коалиције.

Гадафијеве снаге потиснуле су данас своје противнике за више од 200 километара у акцији у којој су користиле тенкове и тешку артиљерију.

Побуњеници су претходно покушали да се прегрупишу у околини Бреге . Они су са својих аутомобила истицали црно-зелене заставе, али нису показивали побједнички знак "В" као претходних дана.

Конвој са возилима побуњеника дужине три километра креће се на исток, ка Аџдабији, док се у даљини чују детонације граната које испаљују Гадафијеве снаге.

Побуњеници су натјерани на панично повлачење са територија које су заузели у претходних пет дана.

Коментатори оцјењују да је објашњење побуњеничке администрације у Бенгазију да је ријеч о "тактичком повлачењу" провидно, пошто су побуњенички борци углавном особе млађе доби које нису прошле војну обуку и не знају ништа о ратној тактици.

НАТО је јуче саопштио да је почео преузимање команде над борбеним операцијама у Либији од коалиције под вођством САД.

"Од данас авиони Алијансе лете изнад Либије под командом НАТО-а", изјавила је синоћ портпарол Алијансе Оана Лунгеску.

Он је додала да је ово "фазни процес" и да ће бити окончан чим сви савезници и партнери предају овлаштења Сјеверноатлантској алијанси.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog