Republika Srpska

Продаја пала за 25 одсто за годину

Продаја пољопривредних производа на пијацама у РС у фебруару је пала за 15,7 одсто у односу на јануар, а у односу на исти мјесец 2010. године забиљежен је пад од чак 24,2 одсто.


 

У Заводу за статистику РС истакли су да је у структури укупне продаје на зеленим пијацама у фебруару воће учествовало са 17,1 одсто, млијеко и млијечни производи са 14,7 одсто, поврће са 12,7 одсто, живина и јаја 11,8 одсто, а жита и производи од жита 6,8 одсто.

У Удружењу пољопривредних произвођача РС истичу да је на оволики пад потражње за пољопривредним производима на пијацама утицала масовна опредијељеност купаца да воће и поврће купују у тржним центрима.

- Иако су домаћи производи на пијацама много јефтинији и свјежији него у тржним центрима, купци све више ову врсту производа купују управо тамо – истакао је предсједник Удружења пољопривредних произвођача РС Владимир Усорац.

Он је додао да купци на тај начин указују повјерење страним произвођачима умјесто домаћим.

- Поред лоше продаје домаћих производа свих врста, дошло је до тога да и тржнице губе своје купце. То је велики проблем јер куповином увозних производа купци у РС пуне буџете других држава, а тај приход у буџету РС постаје све мањи – упозорио је Усорац.

Цијене

Због лоших временских услова због којих је већина пољопривредних култура у Српској прошле године пропала, цијене воћа и поврћа су крајем прошле године порасле за више од 30 одсто.

(Глас Српске/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog