Politika

Хусеиновић: РАК изложен полиитичким притисцима

САРАЈЕВО - Директор Регулаторне агенције за комуникације Кемал Хусеиновић оцијенио је да је озбиљно нарушена независност Агенције упркос јасним законским одредбама.


У обраћању на сједници политичких директора УО Савјета за имплементацију мира /ПИК/ Хусеиновић је навео да је независност РАК-а озбиљно нарушена финансијски - укључивањем Агенције у Закон о платама и накнадама у институцијама у БиХ, те вишегодишњим одбијањем Савјета министара БиХ да именује генералног директора.

"Агенција је од оснивања била изложена политичким притисцима. У почетку се то могло протумачити као непознавање принципа постојања и функционисања независног регулаторног тијела, али релативно брзо је било евидентно да је покретачки мотив заправо жеља да се влада медијима, као моћним средством за остваривање политичких циљева, те телекомуникацијама за остваривање страначких економских интереса", рекао је Хусеиновић у обраћању члановима ПИК-а.

Према његовим ријечима, Агенција је у протеклом периоду показала зрелост и капацитет да успјешно регулише област комуникација, унаточ настојањима да се њене надлежности узурпирају - речено је Срни из РАК-а.

"Оно што забрињава јесте да се потпуно игнорише обавеза очувања независности регулатора која је јасно дефинисана и у Споразуму о напретку и придруживању", рекао је Хусеиновић, изразивши наду да ће међународна заједница наставити да пружа подршку Агенцији те да ће апеловати на домаће власти да омогуће Агенцији независно функционисање.

У коминикеу након јучерашње сједнице ПИК је нагласио важност независности медија и одговарајућих регулаторних тијела те изразио јаку подршку РАК-у.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog