Svijet

Јапан - Висок ниво радијације

ОСАКА- Степен радиактивног јода у мору 300 метара јужно од оштећене нуклеарне централе Фукушима 1 је 4 385 пута већа од нормале, саопштила је данас Токијска електродистрибуција.


Ријеч је о највишем нивоу радиоактивног јода од почетка катастрофе која се догодила 11. марта након разорног земљотреса и цунамија.

Ниво радиоактивног јода у суботу 26. марта био је 1 250 пута већи од нормале, а дан касније 1 850 затим је почетком седмице регистровано смањење, али је јуче измјерена радиоактивност 3 355 пута веће од дозвољене.

Од почетка кризе јапанска централа избацује бројне радиактивне супстанце углавном јод и цезијум, који се путем више хиљада тона воде за расхлађивање инсталација, излива углавном у Пацифик.

Компанија Тепко и Јапанска агенција за нуклеарну безбједност наводе да се радиоактивност у мору шири плимом, али да не пријети да угрози животињски и биљни свијет.

Међународна агенција за атомску енергију поручује да би требало повећати зону евакуације, односно, привремено иселити становништво у радијусу од 40 километара око нуклеарне електране.

Званичник Агенције Денис Флори објашњава да је неуобичајено висок ниво радијације забиљежен у једном селу 40 километара сјеверозападно од нуклеарке, што указује да би и зона евакуације требало да се повећа.

Стручњаци тврде да радиоактивна испуштања у Пацифику неће имати значајне посљедице на глобалном нивоу, али да ће имати значајан утицај на морски биљни и животињски свијет дуж обала око јапанске нуклеарне централе.

Техничари који се већ 20 дана боре како би спријечили већу катастрофу у Фукушими суочавају се током акције са високо радиоактивном водом која продире у сале и техничка одјељења.

Јапански премијер Наото Кан потврдио је данас да би оштећена нуклеарна централа "Фукушима", на сјевероистоку Јапана требало да буде затворена, преноси данас агенција Кјодо.

"Морамо затворити ову централу", саопштио је Кан током састанка са шефом јапанске комунистичке партије Шии Казуом.

Шеф јапанске владе је такође обећао да ће од нуле испитати планирање јапанске енергетске политике, која предвиђа изградњу и покретање 14 нових нуклеарних реактора до 2030. године.

Токијска електродистрибуција, која је оператор и власник централе "Фукушима Даићи 1" оцијенила је да је неизбјежно да се затворе четири реактора када се заврши акција хлађења - која је у току, а која би могла трајати мјесецима.

Реактори "пет" и "шест" угашени су и безбједни, а - како је изјавио почасни предсједник компаније Тунехиса Кацумата - они би могли бити сачувани.

Ови реактори нуклеарно централе "Фукушима" озбиљно су оштећени након разорног земљотреса и цунамија који су 11. марта погидили Јапан.

Јапански стручњаци разматрају могућност покривања реакора у Фукушими специјалним материјалом, да би спријечили ширење радиоактивних супстанци, изјавио је Владин секретар Јукио Едано.

Влада је наредила оператору да одмах почне примјену нових безбједносних мјера, укључујући припрему резервних система за случај нестанка електричне енергије.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog