Politika

Додик: Суд и Тужилаштво БиХ неуставне институције

БАЊА ЛУКА - Предсједник Републике Српске, Милорад Додик, затражио је данас посебну сједницу Народне скупштине РС, на којој би посланици расправљали о обавезујућем референдуму о потреби постојања Суда и Тужилаштва БиХ.


"Очекујемо да ће се грађани РС натполовичном већином изјаснити да нису за овакав Суд и Тужилаштво, и РС би након тога требало да донесе закон којим неће признавати одлуке тог Суда и Тужилаштва на територији РС", рекао је Додик и додао да ће се о овој информацији изјаснити и Влада РС.

Он је изразио увјерење да ће Народна скупштина РС засједати у наредних седам до десет дана, наглашавајући да су Суд и Тужилаштво БиХ неуставне институције, јер су основане законом који је донио високи представник 2000. године.

Додик је рекао да ће прије одржавања референдума тражити да се реформише дјеловање Суда и Тужилаштва БиХ или да се укине њихово дјеловање на територији РС.

"Дошли смо до ситуације да се овим институцијама мора понудити могућност да се оне реформишу или да се укине њихово дјеловање на простору РС и наше активности иду управо у том правцу", истакао је предсједник РС.

Он је нагласио да Суд и Тужилаштво БиХ нису државне институције јер нису настале на праву, а за њихово формирање нико није тражио сагласност Српске.

"Након референдума, који ће бити обавезујући за институције РС, тражићемо да се наши људи повуку из ових институција", рекао је Додик.

Он је подсјетио да ни Суд ни Тужилаштво у БиХ нису процесуирали злочине у Добровољачкој улици, Тузланској колони, злочине које је починио генерал Армије РБиХ Атиф Дудаковић, као ни логоре у којима су били затворени Срби. "И зато смо приморани да од Народне скупштине РС затражимо изјашњавање о овом питању", рекао је Додик.

Предсједник РС додао је да ће разговарати са свим посланичким клубовима у парламенту Српске и да ће на ванредној сједници имати уводно излагање о овом питању.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog