Republika Srpska

Раст БДП-а од 1,4 одсто

БАЊА ЛУКА - Директор Завода за статистику Републике Српске /РС/ Радмила Чичковић изјавила је данас да је присутан тренд опоравка економије Српске, што се види из реалног раста бруто домаћег производа /БДП/ од другог тромјесечја прошле године.


Она је на конференцији за новинаре рекла да је у четвртом тромјесечју прошле године стопа реалног раста БДП-а већа за 1,4 одсто у односу на исти период 2009. године.

Највећи реални раст од 11,3 одсто остварен је у подручју вађења руда и камена и од 11 одсто у производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом и водом.

У четвртом тромјесечју прошле године у односу на исти период 2009. године остварен је раст од 7,7 одсто у прерађивачкој индустрији, 4,3 одсто у хотелима и ресторанима и два одсто у саобраћају.

Негативна стопа реалног раста у посматраном периоду остварена је у грађевинарству и износила је 17,2 одсто, затим у пољопривреди четири одсто и у финансијском посредовању 0,1 одсто.

И у земљама окружења забиљежене су позитивне стопе реалног раста БДП-а у посљедњем тромјесечју прошле године, осим у Хрватској која је имала пад од 0,7 одсто.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog