Politika

ХДЗ БиХ – Политичким и правним средствима за заштиту позиције Хрвата (ФОТО)

Поред саобраћајница у Западној Херцеговини истакнути су билборди са поруком „Стоп мајоризацији Хрвата“. Борјана Кришто изјавила је данас у Мостару да ће се ХДЗ БиХ и хрватски народ понашати тако што ће се борити политичким и правним средствима да заштити позицију хрватског народа.


Кришто је нагласила да се и даље осјећа као предсједница Федерације БиХ.

"Осјећам се као предсједница Федерације БиХ, јер у налогу ОХР-а пише да су одлуке ЦИК-а суспендоване док високи представник не одлучи друкчије. Тренутно не вриједе никакве друге одлуке, док високи представник не каже друкчије'', рекла је Кришто новинарима у Мостару.

Она је данас на Политичкој академији ХДЗ-а БиХ, гдје је одржала предавање о актуелној политичкој ситуацији у Федерацији БиХ, оцијенила да се БиХ налази у правном хаосу, али да постоје институције система које би требало да дају став о томе.

Кришто није жељела директно одговорити да ли је за два ХДЗ-а новоизабрана Влада ФБиХ легална, наводећи да у овом случају није ријеч о странци или појединцу, него да је у питању цјелокупан систем БиХ.

"Налозима високог представника, ако их пажљиво ишчитате, видјећете да су све институције система доведене у питање", истакла је Кришто, постављајући питање да ли тренутно постоји Представнички дом Парламента Федерације БиХ јер је њему мандате верификовао ЦИК.

Кришто је раније повукла захтјев за оцјену уставности одлуке о конституисању Дома народа Парламента ФБиХ и одлуке о избору предсједника и два потпредсједника ФБиХ, те предала мандат високом представнику у БиХ Валентину Инцку.

Група странака око СДП-а БиХ формирала је 17. марта власт у ФБиХ, коју већинске хрватске странке ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 сматрају нелегалном и нелегитимно.

Драган Човић, предсједник ХДЗ БиХ јуче је најавио да ће Хрвати покренути грађанску непослушност.

(Срна/Фронтал)

(фото: Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog