Društvo

Асанж - Објавићемо депеше амбасаде САД у БиХ из протеклих 6 година

САРАЈЕВО - Објављивање тајних депеша о БиХ и другим земљама југоисточне Европе изазваће на Балкану већ виђени сценарио из арапског свијета, тврди оснивач интернет странице "Викиликс" Џулијан Асанж.


 

Асанж је увјерен да ће се то десити, наводећи да ће бити објављени документи из Амбасаде САД у БиХ из протеклих шест година, те да је само неколико из ранијег периода.

Он је додао да документи који се сада објављују у Румунији имају велики утицај.

"То је, вјероватно, модел по коме ће депеше, када буду откривене, утицати на овај регион", рекао је Асанж за "Дневни аваз", који га је прогласио за страну личност 2010. године.

Асанж тврди да је "Викиликс" доринио револуцијама у Тунису и Египту.

Према његовим ријечима, објављивање тајних докумената сигурно ће бити интензивирано како одмиче вријеме, а никако заустављено.

Асанж истиче да нема намјеру да се нагоди са САД.

"Они нас покушавају ушуткати, захтијевајући да уништимо све што смо раније објавили, све што ћемо објавити и да обуставимо контакте са изворима, такозваним `звиждачима` из америчке војске. Наравно, ми смо то одбили", рекао је Асанж, додајући да има подршку америчких грађана и људи широм свијета, који подржавају транспарентност и истину.

Асанж сматра да постоји "велика тајна порота која је окупљена у Александрији, у америчкој држави Џорџија, која са још неколико људи покушава да га оптужи за завјеру и шпијунажу, како би испословали његово изручење САД".

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog