Četvrtak, 23. novembar 2017.

Рак дебелог цријева због исхране и генетике

Рак дебелог цријева представља други узрок смртности изазване раком у САД-у. Више од 50.000 људи умре годишње у тој земљи од рака дебелог цријева.


Велики број тих смртних случајева је, међутим, проузрокован неправовременим откривањем те врсте рака.

Спровођење анализа за откривање рака дебелог цријева препоручује се свим особама старијим од 50 година, али око 40 одсто америчке популације те старосне доби, нажалост, то не чини.

У спрјечавању појаве рака дебелог цријева велики значај има фолна киселина.

У САД-у препоручена количина фолне киселине коју треба унијети у организам износи 400 микрограма дневно.

Намирнице богате фолном киселином су разно воће и поврће, житарице, махунарке, ораси и сјеменке.

Комбинација недостатка фолне киселине у организму и промјене на гену СХМТ1 који утиче на синтезу ДНК повећава опасност од појаве рака дебелог цријева, показали су резултати новог истраживања објављеног у научном часопису "Истраживање рака".

Истраживање упућује на закључак да ген СХМТ1 може сам по себи да буде узрок појаве рака дебелог цријева, али показује и на који начин фолна киселина (витамин Б комплекса) може да повећа опасност од те врсте рака код особа са проблемом на гену СХМТ1.

Исхрана и генетика, како су истакли научници, заједно дјелују на стварање канцерогених ћелија. Они су навели и да је унос фолне киселине у организам од великог значаја, јер њен недостатак доводи до оштећења ДНК.

Komentari


Najnovije
Facebook
Twitter
Blog