Republika Srpska

У БиХ више од пола милиона незапослених

Према најновијим подацима Завода за запошљавање Републике Српске и Федералног завода за запошљавање у БиХ има више од пола милиона незапослених, истакнуто је током округлог стола “Како до дјелотворнијег запошљавања“.


Развојна агенција Еда и Асоцијација за интегрисани економски развој Инеа јуче су у Бањалуци организовали округли сто о теми „Како до дјелотворнијег запошљавања“ чији су повод за организацију резултати анализа које су проведене током имплементације пројекта Либерализација тржишта рада.

Ријеч је о анализи потребних промјена у законским и подзаконским рјешењима у погледу претпоставки за равноправнији наступ актера из приватног и јавног сектора на тржишту рада, анализи стања и потреба приватних пружалаца услуга при запошљавању, те о анализи активних мјера запошљавања.

Како је истакнуто током округлог стола у Републици Српској је регистровано 149.687 незапослених (податак за март 2011.) , док је у Федерацији БиХ регистровано 367.180 незапослених (податак за јануар 2011.)

Учесници су нагласили потребу за повећањем степена флексибилности, ефективности и ефикасности тржишта рада, што подразумијева адекватније регулисање улоге приватних пружалаца услуга посредовања и подршке запошљавању, као и омогућавање једнаког приступа јавним средствима за приватне пружаоце услуга посредовања при запошљавању. Основу за ово даје Конвенција 181 и Препорука о приватним агенцијама 188/97 Међународне организације рада (Интернатионал Лабоур Организатион) коју је БиХ ратификовала у фебруару 2010. године.

У складу са ратификацијом, БиХ је у обавези да од фебруара 2011. извјештава Међународну организацију рада о степену усклађености прописа и резултату њихове примјене. Едине и Инеине анализе законодавног оквира на нивоу Републике Српске, Федерације БиХ и Тузланског кантона указују да је присутан одређен степен усклађености прописа са Конвенцијом 181 и Препоруком о приватним агенцијама 188/97, али да постоји потреба за даљим усклађивањем посебно у дијелу који регулише положај приватних пружалаца услуга посредовања при запошљавању, као и облике сарадње јавних служби за запошљавање и приватних агенција.

По оцјени организатора, Еде и Инеа-е, несумњиво је да би требало извршити измјене и допуне прописа као што су нпр. Закон о Агенцији за рад и запошљавање БиХ, Закон о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености Републике Српске, Закон о посредовању у запошљавању и социјалној сигурности незапослених особа Федерације БиХ, као и подзаконских аката који се доносе на основу ових прописа.

(Capital.ba/Frontal)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog