Politika

Додик: ХСП је усташка партија

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Предсједник Републике Српске, Милорад Додик, оцијенио је да је базичан проблем у БиХ то што нема капацитета да буде направљена као држава која би могла да функционише на изворним дејтонским принципима, уважавајући конститутивност народа.


Додик је синоћ у Источном Сарајеву појаснио да се у БиХ желе направити сурогати који подразумијевају побједу политике коју заступа лидер СДП-а Златко Лагумџија и други бошњачки политичари из Сарајева, а то је да буде извршена доминација и над хрватским и над српским народом и да у једном тренутку БиХ буде организована онако како они мисле да треба.

Он је поновио да је РС заинтересована да буде формирана власт на нивоу БиХ, мада не очекује много од те власти.

"Ми нећемо прихватити никакву платформу са СДП-ом. Ми никакав заједнички споразум о вршењу власти нећемо правити са СДП-ом", изјавио је Додик новинарима уочи учешћа на јавној трибини "РС на добром путу", те појаснио да се иза назива "платформаши" настоје сакрити намјере СДП-а који заговара антидејтонски концепт и покушава да мајоризује једне, друге и треће.

Он је категорички одбацио било какве разговоре са ХСП-ом, "која је усташка политичка партија која се мало умирила док не дође у позицију да може да пропагира своју идеологију".

Према његовим ријечима, РС остаје привржена принципима ротације на важним мјестима, а то је да предсједавајући и министарска мјеста у Савјету министара БиХ морају бити подложни принципу ротације.

"Уколико будемо имали саговорнике за то, ми ћемо о томе разговарати", поручио је Додик.

Напомињући да странке из РС не могу да бирају ко ће испред бошњачког народа бити у власти, он је упозорио и да се исто тако не може очекивати да неко бира ко ће бити испред хрватског народа.

"Ми из РС сматрамо да треба учествовати у разговорима о формирању заједничких инситутција власти, да у то треба да буду укључени релевантни политички представници народа, јер је то сама суштина дејтонског баланса. То треба да буду они који имају већинску заступљеност у том народу. Политички представници народа су они који манифестно могу да докажу да су добили више од 50 одсто подршке у свом народу", појаснио је Додик.

Пријетње новим санкцијама од ЕУ и међународне заједнице, предсједник РС је оцијенио као застрашивање народа.

"Да би неко из ЕУ дошао овдје и могао да предузима санкције он мора да има мандат овдје, али га нема нити ће га добити. Да би неко у име људи у БиХ могао да одлучује, мора од тих људи да добије мандат за то", истакао је Додик.

Он је поновио да међународни представник у БиХ нема мандат за дјеловање и да га подржавају Бошњаци и дио међународне заједнице, "и то онај дио који је годинама са Бошњацима правио један концепт БиХ".

Предсједник РС је истакао да су многе ствари у БиХ противзаконито урађене, да су многи међународни представници наметали законе, а нису имали право да их намећу, а да сада више нема спремности да се прихвати никакво наметање у РС било којег међунардног представника, шта год он о томе мислио и позивао се на реторику.

"Највеће подривање БиХ и Дејтона урадио је међународни представник. Он је наметао законе мимо Устава и Дејтона, правио институције за које нема уставне подлоге, који је вршио политичко и институционално насиље у настојању да наметне одређена рјешења, и то је спорно", рекао је Додик коментаришући тврдње да РС подрива БиХ.

Додик је истакао да је конституисање власти у ФБиХ било нелигитимно, без обзира што иза те нелегитимности и кршења закона стоји арогантна моћ међународне заједнице која је игнорисала Централну изборну комисију БиХ.

"Процедуре које су одлика сваке врсте демократије прекршене су у погледу избора. Мислили смо да је на сцени право и правна држава и да је све било потребно након одлуке ЦИК-а вратити на почетне позиције и покушати договорити. То је било боље за укупан развој ситуације него ово што је учињено", сматра Додик.

Он сматра да је очигледно да се наставља са подршком једном недореченом концепту у погледу правичности, односно правне заснованости избора у ФБиХ што представља проблем начина на који који ће се комуницирати са таквим органима власти.

"За нас избори у ФБиХ имају недостатак, а то је да нису легално засновани на правним процедурама. Ми смо још опредијељени за то да се ствари морају ускладити са законом и изборним процедурама и да се мора уважавати ЦИК као једино мјесто релевантно за било какве процесе или оцјене о самим изборима и њиховој имплементацији", нагласио је Додик

То што је међународна заједница показала моћ и ароганцију промовишући одређене ствари као завршене, према Додиковом мишљењу, говори о томе да овдје још станују рецидиви прошлости – да странци сматрају да је довољно да они нешто кажу, а да остали слушају или на неки начин поштују.

Предсједник је нагласио да циљ Републике Српске треба да буде улазак у ЕУ, али само у случају да тиме не изгуби субјективитет и изворне надлежности.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog