Intervju

Александар Вучић: Не разилазимо се док режим не пристане на изборе

У ексклузивном интервјуу за Фронтал, замјеник предсједника Српске напредне странке, Александар Вучић, говори о предстојећем митингу опозиције у Београду, о СНС у Српској, али и о политичкој ситуацији у РС и БиХ.


Питао: Рашо Ковачевић

Господине Вучићу, за 16. април сте најавили велики митинг опозиције, а Ваш главни захтјев је расписивање ванредних избора. До када сте спремни чекати реакцију власти и какви су Ваши планови, уколико власт одбије да распише изборе?

Расписивање ванредних парламентарних избора је наш основни захтев са којим идемо на велики митинг опозиције 16. априла. Заиста је штета што режим у Србији није имао слуха ни разума да схвати поруку коју су му грађани послали на претходном митингу 5. фебруара, а та порука је била да је стање у које су Демократска странка и њени сателити довели Србију катастрофално, да је већина становништва буквално на ивици глади и да су нам преко потребне промене.

Као цивилизовани људи, свесни смо да су нови избори једини демократски начин да до тих промена дође и зато толико инсистирамо на њима. Када се окупимо у Београду 16. априла, нећемо се разилазити док режим не пристане на наше захтеве. А ја вам гарантујем да за то неће бити потребно много времена.

Према посљедњем објављеном истраживању јавног мњења, СНС има огромну предност над ”демократама”, од чак 12 одсто. Није ли то главни разлог због којег ДС одбија да распише ванредне изборе, али и какав је Ваш коментар на тезу да се подршка грађана ”напредњацима” ”топи” и да управо због тога Ви и захтјевате изборе баш сада?

Ја заиста не знам одакле Вам та теза да се подршка Српској напредној странци топи, кад сва релевантна истраживања бележе константни раст? Демократска странка одбија да распише изборе јер покушава да купи још мало времена, очекујући ваљда да се догоди неко чудо које ће им донети предност. Међутим, једино што се дешава је то да је сваким даном њихове владавине Србија у све тежој и тежој кризи, из које они дефинитивно не умеју да изведу земљу.

Послије првог митинга опозиције који је одржан 05. фебруара у Београду, услиједила је реакција у виду реконструкције владе. Како коментаришете тај потез актуелне власти?

Такозвана реконструкција Владе Србије покушај је режима у Србији и његових маркетиншких стручњака да скрену пажњу грађана са тешких услова живота, са уништене економије и са никаквог стандарда у Србији, за који је одговорна баш та Влада, са баш тим људима.

Прошле седмице сте Ви, предсједник СНС-а у Српској, Адам Шукало и предсједник Српске радикалне странке РС, Миланко Михајлица, у Бањој Луци одржали заједничку конференцију за медије и том приликом сте најавили уједињење ове двије странке у Српској. Сматрате ли да ”напредњаци” у РС, који на прошлим изборима нису успјели прећи ни цензус, још увијек имају шансу постати озбиљан политички фактор?

Српска напредна странка у Републици Српској за длаку није прешла цензус на прошлим изборима јер су они одржани недуго након оснивања странке, док још није била довољно ни профилисана, нити позната у народу.

Међутим, кампања која је вођена за те изборе донела је нагли раст странке, тако да сам убеђен да ће у наредном периоду, уколико се буде радило боље него у предизборној кампањи, Српска напредна странка постати незаобилазан фактор на политичкој сцени Републике Српске.

Како оцјењујете тренутну политичку ситуацију у Републици Српској и БиХ, као и чињеницу да БиХ ни послије пола године од одржавања избора, још увијек није добила нову парламентарну већину?

Искрено, више ме интересује ситуација у Републици Српској, него у Босни и Хецеговини.

Чињеница да ни шест месеци након избора још увек није оформљена парламентарна већина у БиХ говори само о томе да реално нема ни интересовања за судбину Уније.

Мислим да решење за превазилажење оваквог статуса кво може бити само отварање дијалога између релевантних политичких субјеката из оба ентитета, нарочито због изузетно тешке економске ситуације на територији целе Босне и Херцеговине.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog