Društvo

Попис у Хрватској - Православце уписују као гркокатолике

Пописивач становништва у мјесту Смилчићу код Бенковца суспендован је након што је јуче поподне једном Србину одбио уписати "православац" као вјерску припадност.


Пописивач је, како је на ванредној конференцији за новинаре у 13 часова рекао Милорад Пуповац, инсистирао да се умјесто "православац" упише "гркокатолик".

"Највећи пропуст десио се у четири домаћинства у селу Смилчић код Бенковца у близини Задра, гдје је пописивач сугерисао испитаницима да се у вјерском погледу не могу изјаснити као православни него као гркокатолици", рекао је Пуповац .

"Јуче послијеподне примио сам неколико дојава од грађана српске националности о неправилностима у пописивању становништва. Забиљежене су у Вишкову код Ријеке, Смилчићу и Борову Насељу", додао је предсједник Српског народног вијећа.

У СНВ-у кажу да је пописивач у Вишкову сугерисао грађанима да се могу декларисати само као римокатолици, гркокатолици или под категоријом "остали", док је у Боровом Насељу грађанима српске националности речено да се уопште не требају изјашњавати по питању вјерске и националне припадности

У накнадном саопштењу за јавност Пуповац је поручио да су неправилности уочене и у општини Пољица, у Задарској жупанији, гдје је такође вршен притисак на грађане везано за њихово изјашњавање о вјери. Грађани који су се изјаснили као православци, такође су били уписивани као гркокатолици.

СНВ тврди да су пописивачи инструкцију да тако поступе добили на едукацијама за пописиваче, али и да је та пракса након интервенције прекинута.

Попис у Хрватској врши се од 1. до 28. априла и проводи га 15 000 пописивача и 2 000 контролора.

СНВ, као највиши орган српске мањинске самоуправе, провео је опсежну кампању како би охрабрио Србе да се слободно изјасне у националном, вјерском и језичкон погледу, а на изјашњавање без страха позвали су их и Српска православна црква, Заједничко вијеће општина, Српско култирно друштво "Просвјета" и Самостална демократска српска странка.

(Индекс.хр/Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog