Politika

Босић: РС не треба да се трпа у епицентар кризе

БИЈЕЉИНА - Предсједник Српске демократске странке Младен Босић рекао је да актуелну политичку кризу у БиХ не треба продубљавати и оцијенио да Република Српска не треба да се "трпа" у епицентар те кризе и "забада прст у око".


"Сада потезати питања која ће са Федерације БиХ и њихових проблема пребацити тежиште на Српску је политички промашај. То би РС могло нанијети велике штете и то у блиској будућности", рекао је Босић и додао да је потребно "расковати" тренутну политичку ситуацију у БиХ, у којој је уље на ватру долила међународна заједница, која је показала да је дубоко инволвирана у ситуацију у ФБиХ.

Он је додао да је тренутна ситуација доказ да на сцени влада право јачег, а не право устава и закона.

"Тренута ситуација је веома критична, јер ако једном прихватите да Устав буде прекршен, а у ФБиХ у овом процесу прекршен је више пута, онда сваки сљедећи пут можете то очекивати. На крају, довођење у свршен чин и прихватање ситуације која није уставна може постати пракса овдје и то би било веома опасно, прије свега по РС", оцијенио је Босић.

Он сматра да, прије свега, хрватски политички фактори сада треба да се изборе са овом ситуацијом и покушају да врате ствари на "дејтонски колосијек", који сада и њима више одговара.

"Ово је посљедица разних прекрајања Дејтона и разних наметања одлука у више наврата и сада имамо посљедицу да поједине странке под плаштом мултиетничности желе да доминирају у БиХ над другима. То је ситуација на коју ми не бисмо пристали, а хоће ли пристати Хрвати, остаје да се види", рекао је Босић за "Независне новине".

На питање коме одговара тренутна политичка криза у ФБиХ, Босић је рекао да то највише одговара онима који су сада на власти.

"Имате ситуацију да власт засједа, доноси одлуке, а нико их не сматра одговорнима за било шта. Имам осјећај да неки од њих мисле остати у оваквом статусу четири године без икакве одговорности. Једноставно желе да се у тишини провуку", истакао је Босић.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Smatrate li da je predsjednica Vlade Republike Srpske zaslužila nagradu ključ grada?

Rezultati ankete
Blog