Utorak, 25. april 2017.

Politika

Јосиповић Хрватима у БиХ: Штитите се само Уставом

САРАЈЕВО - Предсједник Хрватске Иво Јосиповић поручио је Хрватима у БиХ да све што се предузима у заштити легитимних права мора бити искључиво унутар Устава и закона, наглашавајући да је дијалог једини начин да ови проблеми буду ријешени.


"Оно што је битно за све, па и за ОХР, је да се поштују независне институције, закон и Устав. То је основни заштитни механизам сваке демократије. Очекујем да се сви понашају у складу са тим принципом", рекао је Јосиповић за "Вечерњи лист".

Он је рекао да је унутрашња стабилност БиХ примарно њен проблем, али и проблем цијелог региона и међународне заједнице, јер је безбједност глобални феномен, а постоје и међународне, дејтонске обавезе БиХ да на одговарајући начин уреди односе међу народима.

Предсједник Хрватске истакао је да није спорно поштивање БиХ као суверене државе, да не жели наметати неко рјешење, те да је суверенитет и територијални интегритет стратешко питање и хрватске безбједности, додајући да само жели да се у БиХ оствари начело равноправности.

"То начело је обавеза коју је БиХ преузела према међународној заједници. Политичари у БиХ имају огромну одговорност, прије свега према својим грађанима, да нађу рјешење функционалне државе равноправних грађана и народа", рекао је Јосиповић.

Према његовим ријечима, БиХ као комплексна државна творевина три конститутивна народа, али и грађана, има обавезу да штити уставну позицију и равноправност та три народа, прије свега кроз њихово право да у демократском процесу изаберу своје представнике.

(Срна/Фронтал)

Komentari


Najnovije
Facebook
Twitter
Blog