Petak, 15. decembar 2017.

Politika

Цвијановић: ЕУ настоји да прибави нова овлаштења према БиХ

БАЊА ЛУКА – ЕУ посљедњом одлуком о могућности употребе рестриктивних мјера према политичким лидерима у БиХ који утичу на територијални интегритет и "међународно лице БиХ" очигледно настоји да прибави нова овлаштења према БиХ, сматра министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић.


Наводећи да ЕУ нема мандат за таква овлаштења, Цвијановићева је оцијенила да овакав однос према БиХ може само да отежа њено придруживање ЕУ.

"Овакав потез представља новину у односу Европе према трећим земљама и ова нова одлука којом се третира БиХ вишеструко је проблематична", нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, стварни мандат ЕУ уоквирен је правним аранжманом, који се зове Споразум о стабилизацији и придруживању.

"Поново се фокус са стварних потреба интеграционог процеса премјешта на нови терен, што је додатни проблем. Сваки пут кад смо били близу рјешења, затрпавани смо новим и веома крупним захтјевима", рекла је Цвијановићева за "Фокус".

Она је нагласила да је у међувремену требало и затворити ОХР и европски пут БиХ учинити истински европским.

Одлука Савјета министара ЕУ о рестриктивним мјерама за сва правна и физичка лица чије дјеловање угрожава суверенитет, територијални интегритет, уставни поредак, међународно лице БиХ, те представља озбиљну пријетњу безбједности и поткопава Дејтонски споразум, ступила је на снагу, али овај рестриктивни механизам још није активиран.

Одлука је објављена у Службеном листу ЕУ у коме се детаљно описује механизам који је Савјет министара ЕУ одобрио у званичним закључцима са мартовске сједнице, а који се односи на санкције према физичким и правним лицима из БиХ и представља дио мјера које ЕУ жели имати према БиХ како би учврстио своје присуство.

(Срна/Фронтал)

Komentari


Najnovije
Facebook
Twitter
Blog