Društvo

Далматинска епархија – Уочени преступи у попису Срба у Хрватској

ШИБЕНИК - Далматинска епархија апеловала је на надлежне институције Хрватске и Србије да при попису становништва у Хрватској омогуће потпуну слободу изражавања, јер су већ уочени пропусти у Задарској жупанији гдје су православни Срби мимо своје воље уписивани као гркокатолици (унијати).


 

Саопштење Далматинске епархије преносимо у цјелини.

Епархија далматинска са својим свештенством и верницима изражава најдубљу забринутост, пошто су већ првих дана пописа становништва у Републици Хрватској, уочени најгрубљи преступи према српском становништву.

Наиме, у околини Бенковца православни Срби су у четири куће мимо своје воље уписивани као грко-католици (унијати), а сличан случај забележен је такође у задарској жупанији у Пољицима код Задра.

Попис становништва као најшири демократски чин мора бити израз слободе, иначе губи сваки смисао или се чак може претворити у сопствену супротност.

Због горе наведених случајева притиска и покушаја вештачке поделе међу Србима, апелујемо на све меродавне институције Републике Хрватске, али и матичне државе Србије, да у даљем току овог пописа становништву омогуће потпуну слободу изражавања, а наше вернике још једном позивамо да се, сходно благослову нашег Патријарха Иринеја, слободно и без страха изјашњавају као Срби православне вере.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog