Politika

Инцко: Међународна заједница неће допустити подјелу БиХ

БРИСЕЛ - Међународна заједница неће допустити подјелу БиХ и стварање држава, јер би то значило постхумну побједу Слободана Милошевића, а и Радована Караџића - рекао је високи представник у БиХ Валентин Инцко.


Он је у Бриселу, уочи сутрашњег састанка Политичко безбједносног комитета ЕУ, на ком ће учествовати, рекао да нема толеранције за оне који крше Устав БиХ и Устав Федерације БиХ /ФБиХ/.

Коментаришући поступак хрватских странака, Инцко је групи новинара рекао да се неименовањем представника у Дому народа крши уставни закон и дејтонске одредбе.

Како јавља дописник Срне, један европски дипломата рекао је да ће ОХР остати у БиХ још отприлике двије године, а онда ће се измјестити из Сарајева, вјероватно у Брисел или у Женеву.

Нови шеф делегације ЕУ и шеф ОХР-а једно ће вријеме бити у БиХ паралелно и имати паралелна овлаштења. Према његовим ријечима, ОХР ће задржати бонска овлаштења, чак и након пресељења из Сарајева. До сада, ОХР је користио 900 пута бонска овлаштења, а 180 пута је уклонио личности из политичког живота.

Дипломата је потврдио да ће мисија новог шефа делегације у БиХ бројати око 120 људи, и да након трећег круга такмичења, постоји ужи избор од два кандидата, Нијемца и Британца.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog