Svijet

Јапан тражи помоћ Русије

ТОКИО - Јапанска влада затражила је од Русије брод намијењен за складиштење и неутралисање течних радиоактивних материја из атомских подморница, којим би се што прије деконтаминирала вода из нуклеарне централе Фукушима један.


Након што је стигла помоћ из Француске и САД Токио је одлучио да од Москве тражи да пошаље брод "Сурузан" који се тренутно налази у близини Владивостока и који омогућава прикупљање 35 метара кубних контаминиране течности дневно.

Из централе Фукушима један на сјевероисточној обали Јапана од јуче се у океан плански испушта 11.500 тона воде са ниским нивоом радиоактивности како би се ослободио простор за ускладиштење 60.000 тона далеко радиоактивније воде која се накупила у три најоштећенија реактора.

Портпарол руске нуклеарне агенције Росатом Сергеј Новиков рекао је новинарима да је Јапан затражио да му се дозволи употреба брода "Суразан" и да Москва сада чека одговоре на нека питања прије но што захтјев одобри.

Радиоактивност се брзо раствара у џиновском Тихом океану, и јапанска влада тврди да избацивање нискорадиоактивне воде неће угрозити живот у води.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog