Politika

Мур: Српска је кључни дио БиХ

САРАЈЕВО - Отправник послова Амбасаде САД у БиХ Џонатан Мур изјавио је данас у Сарајеву да је Република Српска кључни дио БиХ и да чланови Савјета за имплементацију мира стоје иза њеног статуса као ентитета гарантованог Дејтонским споразумом.


У заједничком интервјуу новинским агенцијама у БиХ - Срни, Фени и Онаси, Мур је истакао да је Дејтонски споразум основа за БиХ и њену будућност и да га без амандмана на Устав БиХ није могуће промијенити.

"Ако неко пријети дејтонским институцијама, ми их морамо бранити. У том контексту врло пажљиво пратимо ситуацију и у РС и Федерацији БиХ. Никоме не сметају Устав и Дејтонски споразум, али их сви, из својих позиција, различито интерпретирају", истакао је Мур.

Говорећи о формирању власти на нивоу БиХ, Мур је нагласио да странке из РС морају играти важну улогу и да власт не може бити формирана без њих.

Он је истакао да је формирање власти на нивоу БиХ одговорност домаћих политичких лидера, а међународни фактор је спреман да помогне у том процесу.

"Не тражимо посебну улогу у формирању власти на нивоу БиХ. Свјесни смо да власт неће бити ускоро формирана, али желимо да буде шира, са више странака представника свих народа, али и ефикасна", појаснио је Мур, додајући да су врата за формирање власти на нивоу БиХ отворена и за ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990.

Коментаришући одлуку међународног представника у БиХ Валентина Инцка да суспендује одлуке Централне изборне комисије БиХ о формирању власти у ФБиХ, он је нагласио да то није пројекат САД, него међународне заједнице.

Он није желио да коментарише оптужбе предсједника Хрватске демократске заједнице БиХ Драгана Човића да иза свега стоје САД, додавши да имају добре односе са Човићем и да ће наставити добру сарадњу са оба ХДЗ-а и у наредном периоду.

"Што се нас тиче, имамо владу на нивоу ФБиХ која функционише и ради. Изборни закон ФБиХ није савршен. Даљи развој ситуације зависи од високог представника у БиХ који ће о томе да разговара са међународним партнерима", одговорио је Мур на питање да ли је власт у ФБиХ формирана по Уставу.

Говорећи о појачаном ангажману ЕУ у БиХ, Мур је рекао да "више Европе у БиХ не значи мање САД".

"Ми смо ту и остаћемо. Много смо улагали у БиХ у прошлости и то ћемо чинити и у будућности. Драго нам је да ће ЕУ играти активнију улогу у БиХ", рекао је Мур.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog