Društvo

Конференција - Цивилни дијалог за све

САРАЈЕВО - Данас је у Сарајеву почела конференција “Цивилни дијалог за све: Који су наредни кораци за развој дијалога између власти и цивилног друштва у Босни и Херцеговини?“, која се организује у оквиру пројекта Циди.


Пуно име пројекта је “Изградња капацитета цивилног друштва за учешће у цивилном дијалогу у Босни и Херцеговини” који финансира Европска унија.

Конференцију је званично отворила Наталиа Дианискова, шефица Секције операција за друштвени развој, цивилно друштво и прекограничну сарадњу Делегације ЕУ у БиХ и Садета Шкаљић, помоћница министра у Министарству правде БиХ.

„Кључ за успостављање боље сарадње између власти и организација цивилног друштва је подизање свијести о важности цивилног дијалога, изградња капацитета власти и организација цивилног друштва да се укључе у цивилни дијалог једни с другима и развој правног и институционалног оквира за потпору ове сарадње“, изјавила је Наталиа Дианискова, шефица Секције операција за друштвени развој, цивилно друштво и прекограничну сарадњу Делегације ЕУ у БиХ и додала да ће Еуропска унија, кроз програм ИПА, наставити да подржава развој цивилног друштва у Босни и Херцеговини.

„Данашња конференција пружила је одличну прилику за представнике власти и организације цивилног друштва у БиХ да учествују у сврховитим дискусијама о практичним корацима који се требају урадити да би се побољшала њихова сарадња у доношењу, провођењу и праћењу закона и политика. Надамо се да ће таква сарадња довести до закона и политика који ће ефикасније рјешавати проблеме и потребе грађана БиХ“, изјавила је Зелах Сениор, вођа тима Циди пројекта.

Гости из Црне Горе, Хрватске, Македоније и Србије су са учесницима подјелили регионална искуства у цивилном дијалогу: „Активни и одговорни грађани те снажно цивилно друштво гаранција је веће транспарентности, отворености и одговорности на свим разинама власти. Управо је ниво спремности власти на дијалог с грађанима и цивилним друштвом једно од важних мјерила развијености демокрације у некој земљи“, изјавио је учесник конференције из Хрватске, Игор Видачак, представник канцеларије за сарадњу са удружењима владе Републике Хрватске.

Komentari
Twitter
Anketa

Kome više vjerujete, Draganu Lukaču ili Draganu Mektiću?

Rezultati ankete
Blog