Društvo

Конференција - Цивилни дијалог за све

САРАЈЕВО - Данас је у Сарајеву почела конференција “Цивилни дијалог за све: Који су наредни кораци за развој дијалога између власти и цивилног друштва у Босни и Херцеговини?“, која се организује у оквиру пројекта Циди.


Пуно име пројекта је “Изградња капацитета цивилног друштва за учешће у цивилном дијалогу у Босни и Херцеговини” који финансира Европска унија.

Конференцију је званично отворила Наталиа Дианискова, шефица Секције операција за друштвени развој, цивилно друштво и прекограничну сарадњу Делегације ЕУ у БиХ и Садета Шкаљић, помоћница министра у Министарству правде БиХ.

„Кључ за успостављање боље сарадње између власти и организација цивилног друштва је подизање свијести о важности цивилног дијалога, изградња капацитета власти и организација цивилног друштва да се укључе у цивилни дијалог једни с другима и развој правног и институционалног оквира за потпору ове сарадње“, изјавила је Наталиа Дианискова, шефица Секције операција за друштвени развој, цивилно друштво и прекограничну сарадњу Делегације ЕУ у БиХ и додала да ће Еуропска унија, кроз програм ИПА, наставити да подржава развој цивилног друштва у Босни и Херцеговини.

„Данашња конференција пружила је одличну прилику за представнике власти и организације цивилног друштва у БиХ да учествују у сврховитим дискусијама о практичним корацима који се требају урадити да би се побољшала њихова сарадња у доношењу, провођењу и праћењу закона и политика. Надамо се да ће таква сарадња довести до закона и политика који ће ефикасније рјешавати проблеме и потребе грађана БиХ“, изјавила је Зелах Сениор, вођа тима Циди пројекта.

Гости из Црне Горе, Хрватске, Македоније и Србије су са учесницима подјелили регионална искуства у цивилном дијалогу: „Активни и одговорни грађани те снажно цивилно друштво гаранција је веће транспарентности, отворености и одговорности на свим разинама власти. Управо је ниво спремности власти на дијалог с грађанима и цивилним друштвом једно од важних мјерила развијености демокрације у некој земљи“, изјавио је учесник конференције из Хрватске, Игор Видачак, представник канцеларије за сарадњу са удружењима владе Републике Хрватске.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog