Društvo

Реакције на хапшење Божидара Вучуревића

СДС тражи од предсједника Републике Српске, Милорада Додика, да одмах ступи у контакт са предсједником Србије ради изналажења рјешења за случај Божидара Вучуревића, с обзиром да се ради о и евидентно политичком проблему, изјавио је Младен Босић.


Босић је истакао да СДС прије свега тражи од власти Србије да пусте Вучуревића, како би на слободи оспорио наводе из оптужнице, јер је општепознато да је Вучуревић био цивилна власт 1991. године и није имао никаквог утицаја на ЈНА и било какве оружане снаге".

"Невјероватно је да РС и њени држављани имају такав третман у Србији, то је један сигнал на основу којег ће се замислити сви остали Срби који су своје уточиште потражили у Србији а протјерани су и побјегли испред хрватских оружаних снага", рекао је Босић након посјете Вучуревићу у притвору у Шапцу.

Према његовим ријечима, Вучуревић има сасвим довољно материјала и доказа да побије све оно што пише у хрватској оптужници.

"Осим тога, и Хашки трибунал је 2003. године разматрао ту оптужницу и одбацио је. Према томе, овдје није у питању његова судбина уколико буде постојала правда, али је очигледно да је у питању политика и овај тренутак и начин на који је то урађено много говори о укупној ситуацији. Желимо да се специјални односи РС и Србије не сведу на специјална тужилаштва и судове који ће процесуирати Србе који су се борили за голи опстанак деведесетих година", рекао је Босић.

Вучуревић, један од оснивача СДС-а, ухапшен је јуче по потјерници Хрватске на граничном прелазу Каракај код Зворника. Истражни судија Вишег суда у Шапцу одредио му је јуче екстрадициони притвор од 18 дана.

У оптужници, коју је подигло дубровачко Жупанијско државно тужилаштво 2008. године, наводи се да је Вучуревић у септембру 1991. године, на подручју општине Требиње, наредио мобилизацију територијалне одбране и формирање јединица специјалне полиције.

Тим јединицама је, како се наводи у оптужници, "попуњавао јединице ЈНА, које су 1. октобра 1991. године с подручја Херцеговине и Црне Горе напале Хрватску и до 26. октобра 1991. привремено окупирале подручје од Превлаке до Стона, а град Дубровник држале у потпуној блокади".

Вучуревић има држављанство Србије

Некадашњи начелник општине Требиње Божидар Вучуревић има држављанство Србије, потврдили су чланови његове породице.

Директор Документационо-информативног центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је данас Срни да Вучуревић, који је јуче ухапшен на Граничном прелазу Каракај, неће бити изручен Хрватској, ако има држављанство Србије.

"Према уставима БиХ, Хрватске и Србије не изручују се сопствени држављани. Међудржавни уговор о изручењу, који је потписан прошлог љета између Хрватске и Србије, укључује изручење за организовани криминал и корупцију, али не и за ратне злочине", објаснио је Штрбац.

Додик: Ријеч је о часном човјеку

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је "изненађујућим и неприхватљивим" хапшење Божидара Вучуревића у Србији по потјерници Хрватске.

"Ријеч је о часном човјеку и мора му се обезбиједити да се брани са слободе", рекао је Додик БН телевизији.

Предсједник Народне Скупштина Републике Српске Игор Радојичић изјавио је да очекује да органи власти БиХ и Амбасада БиХ у Београду покажу интерес за некадашњег начелника општине Требиње Божидара Вучуревића као што су показивали у неким другим случајевима хапшења држављана БиХ.

Радојичић је данас у Новом Саду рекао да не види директну везу између Вучуревића и командне одговорности која је довела до његовог јучерашњег хапшења у Каракају и изразио очекивање да ће правосудни органи Србије реаговати објективно у овом случају.

"Очекујем да правосудни органи Србије у даљем правном поступању буду објективни да читав случај не би добио нежељене политичке конотације. Очекујем да органи власти БиХ и Амбасада БиХ у Београду покажу интерес за Вучуревића, барем дијелом како су то показивали за неке друге случајеве хапшења грађана БиХ", истакао је Радојичић у Скупштини Војводине.

Хрватска премијерка Јадранка Косор оцијенила је да је хапшење Вучуревића добра вијест, посебно за Дубровник, и додала да је прошло много година, те да се то требало догодити и прије.

"Божидар Вучуревић ће, као држављанин БиХ, имати сву институционалну заштиту амбасаде БиХ у Србији. Конзул наше амбасаде Оливер Мичић је у Шапцу, гдје се Вучуревић тренутно налази у притвору и још немамо информацију како је протекао овај сусрет", изјавила је замјеник министра иностраних послова БиХ Ана Тришић-Бабић.

Она је додала да дубоко вјерује у правосуђе Србије и истакла да у овом случају не треба дјеловати политички као у случају Ејупа Ганића, него институције обје земље треба да пруже неопходну заштиту Вучуревићу.

Тришић-Бабић је истакла да ће се и у Републици Српској разговарати на који начин треба даље дјеловати.

Страначка реаговања

Демократска странка Србије сматра да је хапшењем некадашњег начелника општине Требиње Божидара Вучуревића нанесена "тешка увреда Републици Српској" и да су повријеђена "осјећања српског народа у РС који је увијек на Србију гледао братским очима".

"Једини и прави излаз из ове неправде је да Србија одмах упути извињење Српској и да Вучуревића неодложно пусти да се слободно врати у РС. Само Српска може да одлучује и да пресуђује да ли треба Вучурeвића хапсити и изручивати Хрватској", наводи се у саопштењу ДСС-а.

Ова странка сматра да се власт у Београду упустила у "најгору врсту неправде, а то је провођење селективне правде".

Хапшење Срба, наводи ДСС, и истовремено пуштање Хрвата и Бошњака због учешћа у истом грађанском рату, изазива у српском народу огорчење и осјећај неправде и понижења.

"Пуштање Пурде, Јуришића, Ганића и за узврат хапшење Вучурeвића представља директно ругање правди и омаловажавање српског народа режима у Београду", наводи ДСС.

Предсједник Извршног одбора ПДП-а Зоран Ђерић сматра да Божидар Вучуревић није ратни злочинац и да ће га на основу прикупљене документације надлежни суд у Србији врло брзо пустити да се брани са слободе.

"Очекујемо од власти РС да се скрене пажња да се припадници Војске РС (ВРС) не могу хапсити како коме падне на памет када пређе границу Србије или Хрватске", рекао је Ђерић данас новинарима у Бањалуци, коментаришући јучерашње хапшење некадашњег начелника општине Требиње на граничном прелазу Каракај.

Ђерић је рекао да му се чини да оно што се дешава са Вучуревићем, нажалост, неће бити посљедњи овакав случај.

"Жалосно је што Србија пушта на слободу злочинце који су чинили злочине у име хрватског народа над Србима, а истовремено хапси неке наше људе које Хрватска третира као ратне злочинце", истакао је Ђерић.

Ђерић је рекао да, уколико се и даље настави са хапшењем припадника ВРС, то може пореметити односе између РС и Србије.

"У том случају од Владе РС очекујемо неке далеко озбиљније и репресивније мјере, јер се грађани РС и припадници ВРС који нису чинили злочин над другим народима морају заштитити на неки начин", закључио је Ђерић.

Мирко Благојевић, предсједник Српске радикалне странке "Др Војислав Шешељ", сматра да власт Републике Српске мора најоштрије да реагује у вези са хапшењем ратног начелника општине Требиње Божидара Вучуревића.

"Божидар Вучуревић мора се врло брзо наћи на слободи. Он је дао немјерљив допринос у стварању Српске, јуначки се понио када је требало будити Србе и упозоравати их на оно што им се годинама спремало, а то је прогон са ових простора", рекао је Благојевић Срни.

Он је осудио хапшење Вучуревића, истичући да оваквим поступцима власти у Србији нема краја, али да вјерује да ће све то престати и да ће бити много боље оног момента када се лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ врати у Србију.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog