Politika

Инцко: Грађани БиХ су праве жртве политичког застоја

Грађани БиХ су праве жртве политичког застоја, рекао је данас високи представник и специјални представник ЕУ Валентин Инцко на састанку Комитета за политичка и сигурносна питања Европске уније одржаном у Бриселу.


Шест мјесеци након избора још увијек нема изгледа за формирање државне владе, а на многе државне институције, посебно оне које се баве владавином права, врши се политички притисак, наводи се у саопштењу из ОХР-а.

“Босни и Херцеговини су потребни функционални органи власти на свим нивоима”, рекао је Инцко и додао да је „процес европских интеграција употпуности заустављен, а економија и даље трпи посљедице”.

Високи представник и специјални представник ЕУ је рекао да међународна заједница и Европска унија морају осигурати да Босна и Херцеговина не западне у дубљу кризу.

“Било би погрешно посматрати посљедња догађања у Федерацији БиХ и Републици Српској као краткорочан проблем”, рекао је високи представник. “Ми већ пет година назадујемо. Морамо се фокусирати на тренутне потешкоће, али исто тако морамо критички сагледати шта треба да урадимо у циљу консолидације функционалне и одрживе демокрације у дугорочном периоду”.

“Топло поздрављам припреме које се тренутно врше за јачање присуства и политике ЕУ”, рекао је високи представник и специјални представник ЕУ. “Ја ћу дати пуну подршку будућем новом шефу Делегације ЕУ. Јасно је да Босна и Херцеговина просто не може да себи приушти још четири године стагнације и неслагања у земљи. Морамо наћи пут напријед”.

“Из јасних историјских и геополитичких разлога, Босна и Херцеговина представља посебан изазов; она је и до сада била а и даље је суочена са озбиљњим, мада не и непремостивим, проблемима. Увјерен сам да нас планови које су договориле државе чланице ЕУ воде у правом смјеру”, додао је Инцко

Између осталог, Инцко је нагласио да је одржање присуства ЕУФОР-а са извршним мандатом и даље суштински елемент у имплементацији мира”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog