Politika

Јосиповић забринут због могуће радикализације муслимана у БиХ

ДУБРОВНИК - Хрватска забринуто прати догађаје у Либији и на сјеверу Африке због могућег утицаја тих дешавања на радикалне муслимане у БиХ, изјавио је данас хрватски предсједник Иво Јосиповић.


"То је дефинитивно безбједносни проблем не само за њих, него за читаву јужну Европу. Нарочито ми имамо осјетљиву ситуацију јер смо сусједи са БиХ, са много муслимана, и надамо се да овај сукоб, нарочито у Либији, неће утицати на односе између различитих етничких група у БиХ и сусједним земљама", рекао је Јосиповић у интервјуу Ројтерсу.

Хрватски предсједник додао је да се плаши "неке врсте радикализације".

"Надам се да сукоб у Либији неће имати негативан утицај на остале у региону. У југоисточној Европи постоје земље са већинском групом или великим групама људи који су муслиманске вјероисповијести, али су веома проевропски оријентисани. Они дијеле, односно ми дијелимо исту културу, сличне вриједности", рекао је Јосиповић.

Он је додао да је у БиХ "било неких радикала, нарочито током рата из деведесетих, који су углавном увезени из других земаља" и да је то "једини разлог због којег је забринут".

"Сматрам да је локална муслиманска популација самосвјесна, да разумије и дијели све европске вриједности и цијени добру сарадњу са свим сусједима", рекао је Јосиповић.

У вези са радикалима који су дошли у БиХ током деведестих, хрватски предсједник је рекао: "Неки од њих још су овдје, неки су отишли из БиХ."

Он је рекао да је за Хрватску важно да до јуна доврши разговоре о уласку у ЕУ, јер одгађање подстиче незадовољство грађана и може да утиче на исход референдума о прикључењу Унији.

Јосиповић је нагласио да је независност судства побољашана и да су промјене "видљиве".

Хрватски предсједник оцијенио је да би неуспјех референдума о прикључењу његове земље ЕУ био "катастрофа не само за Хрватску, него и за ЕУ", јер је Хрватска, како је рекао, мјерило европског успјеха у региону.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog