Politika

Лагумџија захвалио Американцима

САРАЈЕВО - Предсједник Социјалдемократске партије БиХ Златко Лагумџија захвалио је САД за подршку коју су увијек пружале БиХ, поготово током процеса формирања власти након избора.


Лагумџија је изразио увјерење да ће САД наставити са конструктивном подршком формирању коалиције на нивоу БиХ која би била заснована на јасном програму и подјели одговорности на путу ка НАТО и ЕУ.

Из СДП-а БиХ саопштено је да је Лагумџија у разговору са Тонијем Блинкеном, савјетником за националну безбједност потпредсједника САД Џозефа Бајдена, сљедеће четири године окарактерисао као период у којем БиХ мора у свој Устав уградити механизме арбитраже које данас једино има ОХР, и примијенити одлуку "Сејдић-Финци" на свим нивоима гдје је она примјењива.

Лагумџија сматра да циљ будуће владајуће коалиције на нивоу БиХ треба да буде да се на крају њеног мандата 2014. обиљежи крај вијека ратова у Европи уласком БиХ у НАТО и започетим процесом преговора за чланство у ЕУ.

Према његовом мишљењу, БиХ ће морати да институционализује могућност државе да обезбједи своје јединство и сама испуни критеријуме за НАТО и чланство у ЕУ.

Лагумџија је упознао саговорника са уговорима државних и приватних предузећа из БиХ у Либији и нагласио важност тих послова за домаћу привреду.

Блинкен је Лагумџији пренио захвалност САД за подршку коју је БиХ пружила међународној заједници током кризе у Либији.

Лагумџија ће се до краја посјете САД сусрести и са замјеником државног секретара САД Џејмсом Стајнбергом, помоћником државног секретара САД Филом Гордоном, Самантом Пауер, специјалном савјетницом предсједника САД Барака Обаме, представницима америчког Сената и Конгреса, као и са предсједником Националне фондације за демократију Карлом Гершманом и предсједником Националног демократског института Кеном Волацким.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog