Društvo

Дел Понте: Еулекс није способан да води истрагу о трговини органима

БЕОГРАД - Бивши главни тужилац Хашког трибунала Карла дел Понте рекла је да Еулекс није способан да води истрагу о трговини органима на Космету, већ да о њој треба да одлучи Савјет безбједности УН.


Дел Понте је за франкфуртске "Вести" рекла да је о трговини органима на Косову проговорила тек када је схватила да њену истрагу о том страшном злочину нико неће да настави.

Она је навела да је учинила све што је могла, али да истрага о трговини органима у случају "жута кућа" није могла да се настави, јер неке свједоке није могла да доведе на саслушање, а неки су одбијали да буду саслушани.

"Уз све то Албанија није хтјела са нама да сарађује, на Косову смо такође имали тешкоћа... Било је проблема свих врста укључујући и проблем надлежности (Хашки суд није био надлежан за територију Албаније већ само за територију бивше Југославије)", рекла је Дел Понте.

Дел Понте је рекла да као тужилац никада није наредила уништавање узорака, чак ни када је ријеч о Сребреници, о одјећи и документима жртава, за шта је, како је рекла, оптужују мајке из Сребренице.

Она је навела да је приликом прошлогодишњег сусрета рекла извјестиоцу Савјета Европе Дику Мартију да треба да иде у Хаг, јер тамо постоји досије и докази који су сакупљени у "жутој кући" и остало.

"Тада нисам знала да су доказни узорци били уништени", рекла је Дел Понте, наводећи да је затражила од Хашког трибунала да спроведе унутрашњу истрагу и открије ко је дао налог за уништавање доказа.

Дел Понте је навела да је видјела повјерљиви извјештај Унмика из 2003. године, у коме се говори о трговини органима уз изјаве свједока без имена, али уз бројне детаље који су били довољни да неколико њих затим буде убијено.

Парламентарна скупштина Савјета Европе усвојила је у јануару Мартијев извјештај и резолуцију о трговини људским органима на Косову, којим се позива на међународну истрагу ових оптужби.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog