Politika

Лагумџија призива Дејтон 2

САРАЈЕВО - Предсједник СДП БиХ Златко Лагумџија изразио је спремност да до краја године буде организован "Дејтон 2", као међународна конференција на којој би међународна заједница изашла са конкретним приједлогом побољшаног уставног оквира који би омогућио да БиХ, као функционална држава, испуни задате циљеве до краја 2014.


Из СДП-а БиХ саопштено је да се Лагумџија сагласио са замјеником државног секретара САД Џејмсом Стајнбергом и помоћником државног секретара за европска и евроазијска питања Филипом Гордоном да циљ будуће владајуће коалиције треба буде да се уставно уређење у БиХ направи ефикасним и омогући да БиХ до краја мандата 2014. постане пуноправна чланица НАТО-а и отпочне преговоре о чланству у ЕУ.

Саговорници су изразили опредијељеност да након формирања Владе Федерације БиХ, буде формирана владајућа већина на нивоу БиХ на основу јасно дефинисаног програма и подјеле одговорности за његово испуњавање, наводи се у саопштењу.

Лагумџија је захвалио за подршку коју су САД увијек пружале БиХ, "поготово током процеса формирања власти након избора", и изразио увјерење да ће САД наставити са конструктивном подршком формирању коалиције на нивоу БиХ која би била заснована на јасном програму и подјели одговорности на путу ка НАТО-у и ЕУ.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Blog