Politika

Васић: Лагумџија је амерички и НАТО човјек

БАЊА ЛУКА - БиХ у овом четворогодишњем мандату сигурно неће добити нови устав којег призива лидер СДП-а Златко Лагумџија, али ће упасти у вртлоге даље дестабилизације и унутрашњег расцјепа између захтјева за НАТО интеграцијама и настојања ЕУ да ојачаним представништвом усмјерава БиХ ка Бриселу, сматра извршни секретар СНСД-а Рајко Васић.


Васић је у писаној изјави истакао да је Лагумџијин захтјев да Америка организује наметање новог устава, у коме ће бити сви механизми ОХР-а, "својеврстан позив на политичку интевенцију у Ираку, само са адресом и координатама БиХ".

Он наводи да Лагумџија током приватне посјете Америци, коју му организује амбасадор БиХ у УН, покушава своју кривицу за елиминацију Хрвата из Устава у Федерацији представити као кривицу међународне заједнице тврдњом да су ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 "одбили понуду такозване међународне заједнице да учествују у власти".

"Лагумџија игра на чињеницу да у Америци највише двије стотине јавних политичких фактора и личности нешто знају о БиХ и да њихова знања углавном сежу уназад двадесет година, а оптерећена су стереотипима и клишеима о добрим и лошим нацијама", указао је Васић.

Он је додао да Лагумџија пропагира идеју о "Дејтону 2" у коју "настоји пошто-пото" да увуче САД, јер им нуди БиХ на НАТО-пладњу као први циљ, а тек након тога европске интеграције.

"Лагумџија се овим декларише као амерички и Нато човјек и окреће леђа ЕУ", сматра Васић.

Предсједник СДП-а БиХ Златко Лагумџија изразио је током посјете САД спремност да до краја године буде организован "Дејтон 2", као међународна конференција на којој би међународна заједница изашла са конкретним приједлогом побољшаног уставног оквира који би омогућио да БиХ, као функционална држава, испуни задате циљеве до краја 2014. године.

(Срна/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog