Politika

Шета: БиХ се огријешила о народ Либије

САРАЈЕВО - Гласањем у Савјету безбједности УН-а за војну интервенцију у Либији Босна и Херцеговина се огријешила о народ ове пријатељске земље, рекао је амбасадор БиХ у Триполију, Ферхат Шета.


Он је као уводничар на сесији независних интелектуалаца “Круг 99” у Сарајеву изјавио да сматра да БиХ мора смислити начин да се извини народу Либије.

"Либијци нас разумију и кажу да нису ни очекивали да гласамо другачије. Вољели би да смо били макар неутрални. Mеђутим, Либијци тврде да је БиХ задња земља којој могу замјерити. Морамо наћи начина да се извинимо том народу и да покушамо што прије да успоставимо нормалне релације".

Амбасадор Шета је рекао да би БиХ сада требало Либијцима да понуди услуге лијечења, стипендирања студената или да покаже неко друго гостопримство.

"Све су то иницијативе на којима се ради", додао је Шета, истакавши да је у Либији до почетка немира пословало двадесетак фирми из БиХ.

Оцијенио је да Либија спада у ред земаља које су имале посебан значај за економију БиХ.

"Наше присуство на том терену је 40 година. Много је генерација одрасло на хљебу зарађеном у Либији. Mноге су куће у БиХ поправљене новцем зарађеним у Либији. Око 40.000 људи живјело је овдје од хљеба који је зарађиван у Либији", казао је Шета.

Послови фирми из БиХ у Либији били су вриједни око милијарду и по евра, а наше фирме биле су пред потписом још три велика уговора.

Шета је нагласио да је жеља свих у БиХ да се несрећа и зло у Либији што прије заврше.

"Треба да се вратимо организирано. Морамо бити у дослуху са либијским пријатељима. Видјети кад је вријеме да се вратимо и видјети ко ће тамо сада дијелити карте. До сада смо знали ко је то радио, убудуће не знамо", додао је Шета.

Овај став амбасадора Шете Министарство иностраних послова БиХ је оцијелнило као “лично мишљење”. Потврдили су да су саслушали амбасадора и да нису покренули дисциплински поступак, што може учинити предсједништво БиХ које је креатор спољне политике.

“О томе није било ријечи у Предсједништву. Предсједавајући Предсједништва БиХ, Небојша Радмановић, је на службеном путу и након што се врати биће познато да ли ће Предсједништво нешто предузети”, изјавио је Мирослав Вујичић, шеф кабинета Небојше Радмановића.

(Независне/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog