Intervju

Aдам Шукало: Република Српска треба нову политичку снагу способну да је извуче из кризе

Редакција Фронтала интервјуисала је предсједника Српске напредне странке у Републици Српској Адама Шукала.


Разлога за овај интервју било је више: од актуелних политичких (потписивање Споразума о формирању Политичког савеза СРС РС и СНС, састанак Томислава Николића и Милорада Додика), преко оних који се у задње вријеме највише везују уз помињање СНС (унутарстраначки сукоби, фракције, судска одлука о статусу Јована Хаџи-Митровића), до оних о којима напредњаци с ову страну Дрине још од избора па наовамо нису отворено и јасно причали, а то је анализа њиховог изборног резултата, те њихови будући политички циљеви и визија. Због свега овога одлучили смо се да урадимо један шири и за онлајн медије не тако класичан интервју, јер исти није рађен по принципу простог слања питања мејлом, већ смо са предсједником СНС обавили разговор in vivo, а пред вама је његова писана верзија.

Господине Шукало, шта је данас Српска напредна странка у Републици Српској и да ли она уопште постоји?

Српска напредна странка у Републици Српској итекако постоји, а данас је у најбољој позицији од свог оснивања. Желим у овом интервјуу да будем потпуно јасан и отворен, како због респекта према Вашем медију, тако и због јавности Републике Српске: чињеница је да је Српска напредна странка у Српској имала знатно тежи политички пут од наше сестринске странке у Србији. У самом свом настанку смо се и сами заваравали да смо снажнији него што смо заиста били. Људи су вјеровали да је довољно испред себе окачити слику Томе Николића и то ће значити добијање гласова на изборима. Многи су нам се управо због тог разлога и прикључили, јер су мислили да ће лако да дођу до одређених позиција по завршетку избора. Такође, кратак временски период је учинио своје и сви ови фактори заједно утицали су на то да нам је на прошлим општим изборима веома мало недостајало да постанемо парламентарна странка, што нам је био циљ прије избора.

По окончању избора настала је једна парадоксална ситуација: наш политички пораз није био толико резултат на изборима, јер смо ту урадили онолико колико је објективно било могуће, упркос нашим политичким амбицијама и жељама које су, показало су, биле нереалне. Наши политички проблеми ескалирали су по завршетку избора, кад су сви они који су по нечијем налогу одлучили да дефинитивно сахране Српску напредну странку у Републици Српској почели отворено да раде на њеном уништењу. То смо им онемогућили, препознали смо политички тренутак у којем се Српска налази, направили смо стратешки договор са Српском радикалном странком Републике Српске, посветили смо се реафирмисању свог Програма, за који потписујем да је најбољи у Републици Српској. Све ово је препознало и руководство СНС у Србији на челу са господином Николићем, те смо добили до сада најснажнију подршку најснажније странке у овом дијелу Европе. Према томе, успјели смо да у једном изузетно тешком и политички незахвалном моменту ситуацију у којој је СНС у Републици Српској била клинички мртва да потпуно преокренемо, те да данас будемо у ситуацији да са својим Програмом, некомпромитованим кадровима и подршком Српске напредне странке у Србији, без које Република Српска једноставно не може да се развија, будемо кључни фактор у стварању једног новог политичког блока у Републици Српској, који ће имати довољно капацитета да ово лоше и апатично стање у којем се као друштво налазимо почне да мјења на боље.

Прије избора сте најавили да ће СНС остварити најбољи дебитантски изборни резултат у историји Републике Српске. Из Вашег претходног одговора не види се да прихватате одговорност за, хтјели Ви то признати или не, изборни крах странке на чијем сте челу. Како то објашњавате и због чега нисте преузели одговорност за лош изборни резултат?

Није тачно да нисам преузео одговорност за изборни резултат Српске напредне странке на прошлим изборима. Већ на првом страначком састанку по окончању избора преузео сам свој дио одговорности за изборни резултат Странке. Ријеч је о сљедећем: нема странке која прије избора не најављује одличне изборне резултате. Анализирајте мало политичке партије и њихове предизборне најаве и увјерићете се да је то тако. Једноставно, ко би гласао за некога ко сам не вјерује у себе?! Ја лично сам заиста вјеровао да ће Српска напредна странка бити позитивно политичко изненађење на прошлим изборима. Био сам врло добро свјестан чињенице да Странка нема довољно изграђену страначку инфраструктуру у моменту кад сам преузео њено вођење, а то је, подсјетићу Вас, било у мају мјесецу прошле године, непосредно пред саме изборе. Уосталом, да је било другачије не бих се нити кандидовао за мјесто предсједника СНС. Ипак, сматрао сам да квалитет нашег Програма, односно наши конкретни приједлози како да покренемо Републику Српску јесу наша кључна политичка предност и капитал, те да ће људи то препознати. На том сам базирао свој оптимизам.

Десило се, какогод, то да смо ми у СНС-у погрешно процјенили да ће већ 2010.године људи да схвате у колико тешкој ситуацији се Српска налази, те колико је потребно да се са празних ријечи и демагогије окренемо конкретним и ефикасних пројектима који ће значити опоравак нашег друштва, подизање стандарда и бољи живот за грађане. Ово се, заправо, почиње дешавати тек данас, кад су људи схватили да криза код нас није једнократна и да није ни близу свог проласка, већ да су у питању хронични проблеми који само настављају да расту. Дакле, може се рећи да је СНС у РС антиципирала шта ће се десити, али смо из најбоље намјере пожурили да предуприједимо лоше посљедице које нам се већ данас као друштву и грађанима дешавају.

Ипак, без обзира на све наведено, а у питању су суве чињенице, ја и даље сматрам да сам најодговорнији за резултате СНС-а у РС и тако ћу сматрати док сам њен предсједник. Међутим, оно што се дешавало по окончању избора нешто је сасвим друго. Ријеч је о томе да је група људи, инструисана из кругова који немају добре намјере према СНС-у, покушала да на нестатутаран начин изврши пуч у Странци, а намјера је била јасна-суштински нестанак СНС у Републици Српској. То, једноставно, нисам могао да дозволим. И нико одговоран не би могао да дозволи да странку на којем је челу разбијају они који позивају на одговорност за изборни резултат, а сами немају намјеру да такође понесу одговорност за свој изборни резултат. Да вас подсјетим, пучисти у СНС-у су били они који су од мене имали вишеструко лошије изборне резултате, те је заправо Странка због њиховог лошег рада и изгубила шансу да уђе у Народну скупштину Републике Српске. И онда су се они нашли да причају нешто о одговорности.

То су препознали сви они у СНС-у који су конкретно радили за вријеме предизборне кампање, те тако имате чињеницу да су мене подржали сви општински одбори који су имали позитивне резултате, док су се на другој страни нашли они који су претрпили изборни дебакл. Е сад, Српска напредна странка неће никад дозволити да њоме управљају губитници, а поготово на нелегалан начин. Да Вас подсјетим, ми смо још у децембру мјесецу прошле године обавјестили јавност и медије да једна група чланова и бивших страначких функционера покушава да на нестатутаран и нелегалан начин мјења страначко руководство. Они су организовали којекакве лажне скупштине, боље речено сијела, те су свјесно обмањивали јавност и намјерно рушили углед Српске напредне странке. Основаност наше аргументације потврдио је у јуну мјесецу и Основни суд у Бањој Луци, који је веома прецизно образложио све оно што смо ми одавно говорили. Након тога сви они који су радили против интереса Српске напредне странке и одлука њених статутарних органа су искључени из СНС, чиме је стављена и дефинитивно тачка на унутарстраначка трвења. Након тога ја сам поновио своју спремност да поднесем пуну одговорност за стање у Странци, а на страначким је органима да у оквиру регуларних процедура донесу свој став о свему томе.

Какав је тренутно статус у СНС Јована Хаџи-Митровића који се и даље у јавности представља као предсједник СНС-а?

Јован Хаџи-Митровић и група око њега која је смисао свог политичког дјеловања нашла у константној деструкцији и рушењу СНС-а искључени су из Српске напредне странке. Они више немају било какве везе са СНС-ом, што су потврдили релевантни судски органи, руководство СНС у Србији и, што је најбитније, чланство и статутарни органи СНС у Републици Српској, који су и донијели ту одлуку. А сви они који се лажно представљају у јавности треба да знају да Кривични закон РС итекако предвиђа одговарајуће санкције и за такве ситуације.

Зашто је Томислав Николић дао подршку Вама, а не Хаџи-Митровићу?

Томислав Николић и СНС у Србији нису дали личну подршку, него подршку Српској напредној странци у Републици Српској. Као озбиљни људи они су јасно видјели да је на дјелу покушај уништења СНС-а у РС, а што је Хаџи-Митровић и група око њега константно чинио. С друге стране, ми смо читаво вријеме инсистирали на томе да у политици, а поготово данас и у ситуацији у којој се налази Република Српска и њени грађани, нема мјеста субјективним моментима, већ да је неопходно отворити политички процес чији циљ мора бити стварање политичке снаге која ће бити у стању да промјени на боље ствари у Републици Српској. Није ту уопште битан ни Адам Шукало, ни Јован Хаџи-Митровић нити било ко трећи.

Просто, грађане не интересује у каквим су личним односима политичари, нити какве су њихове амбиције, већ их интересује да им политичари омогуће квалитетан амбијент за реализовање њихових легитимних интереса. Ово је поодавно заборавила политичка елита у Српској, и то је управо разлог због којег морамо направити алтернативу. Овако више не иде и на нама је да покушамо да ствари промјенимо. Ово је препознао и господин Николић и СНС у Србији, те су дали јасну и конкретну подршку процесу у који смо ушли.

А тај процес представља, заправо, формирање Политичког савеза са СРС РС Миланка Михајлице? У јавности се стиче утисак да је читава сврха тог Савеза у бити спасавање политичке коже двојице изборних губитника, Ваше и господина Михајлице. Како то коментаришете?

Поменути процес почео је са потписивањем Споразума о формирању Политичког савеза СРС РС и СНС, а што је потврђено одлукама надлежних органа обе странке, те свечано озваничено у присуству и уз подршку Томислава Николића и Александра Вучића недавно у Београду. Као што сам већ напоменуо, нема мјеста персонализацији суштинских ствари и питања. У цијелом овом процесу нисмо битни нити ја, нити господин Михајлица. Ово није Политички савез Миланка Михајлице и Адама Шукала, већ Српске радикалне странке Републике Српске и Српске напредне странке. Тај Политички савез почива не на персоналним договорима, него на конкретно утврђеним принципима.

Ти принципи су јасни: заштита уставне позиције Републике Српске, опоравак њене привреде, деполитизација правосудног система, оздрављење правосуђа и борба против свепрожимајуће корупције, као и процес смањења јавне администрације. Ово су све пројекти који су дио Програма Српске напредне странке, а са којима смо ми и ишли у прошле опште изборе. Једноставно, кад ставимо по страни страначке и личне интересе, кад се окренемо својим животним проблемима и кад више и није битно ко је у којој странци или ко за кога гласа, постајемо свјесни да преко 95% људи у Републици Српској муку мучи са истим проблемима. Визија нас у Српској напредној странци јесте да управо ти проблеми, односно њихово рјешавање, мора бити у фокусу сваке озбиљне политичке опције.

И само се о томе ради. Позвали смо све заинтересоване политичке странке, невладине организације и појединце да уђу у овај процес, те да оформимо заједно нову снагу у Републици Српској, која ће бити кадра да нас извуче из катастрофалног стања у којем се налазимо. Будимо реални, нити једна странка у Српској нема довољно кадрова да сама мјења ствари набоље. Питање је да ли цијела Српска има довољно квалитетних људи, а који су нам објективно потребни. Стога, СНС и СРС РС су само прве кренуле у овај процес. Далеко од тога да је он тиме завршен, напротив-тек је почео.

Ипак, да ли заиста искрено вјерујете да баш Ви и Миланко Михајлица имате ту снагу и ауторитет да будете окосница једне такве приче? Шта вам то даје на значају и снази па да можете да позовете и друге да вам се прикључе? Објективно, двије странке које заједно имају једног посланика у НС РС тешко да могу да буду релевантан фактор који ће окупити друге...

Ви поново ствари постављате на личном нивоу, а ја Вам упорно причам о процесу, а не о политичким личностима. Видите, ако је услов да Република Српска добије здраву и компетентну политичку снагу, кадру да нас извуче из проблема и муља у којем смо заглибили, то да се Адам Шукало лично не налази у цијелој тој причи-то је најмањи проблем. Да су ствари добро посложене у Српској ја са своје тридесет и двије године не бих се нити бавио политиком. И најмањи је проблем да се склоним из свега тога ако сам лично сметња било којем позитивном процесу. Али, ајде да и ја Вама поставим нека питања, јер је крајње вријеме да прекино с том једном врстом лицемјерја. Зашто до сада нико није почео са овим послом, већ се чекало да СНС и СРС РС то ураде? Зашто то нису урадили они већи и моћнији, који заједно имају више од једног посланика у НС РС, а чиме сте Ви сугерисали нечији политички значај? Зашто они који имају клубове посланика и скупштинску већину не ураде нешто позитивно по грађане, и зашто Република Српска нема озбиљну политичку елиту, која води рачуна и о другим стварима, а не само о сопственим интересима? И кад неко коначно почне тако нешто, макар се то чинило веома скромним, одмах почне једна халабука којој је циљ да стално нешто оспорава, а при том не нуди ништа конкретно.

Ево, нека неко други, било ко, понуди јасан концепт и план превазилажења ових проблема у којима смо, и ми у СНС-у ћемо моментално да пружимо своју пуну подршку таквој варијанти, без било каквог условљавања с наше стране. Али, ако то већ нико други не чини, мислим да је веома некоректно прозивати оне који нешто покушавају да конкретно ураде.

Да ли је концепт о којем причате-опозициони? Да ли Ви позивате опозиционе странке на сарадњу, или сте отворени за сарадњу и са странкама владајуће коалиције, па и самим СНСД-ом? Ово поготово добија на значају након недавног састанка Томе Николића и Александра Вучића са Милорадом Додиком, након чега је предсједник СНС упутио јасне комплименте политици предсједника СНСД-а. Како то све коментаришете и да ли је Ваша политика у том смислу у колизији са ставовима странке у Србији? Јер, очигледно, њима Милорад Додик уопште није споран, док је, по Вама, „стање у Републици Српској катастрофално“.

Концепт о којем ми у СНС-у не само причамо, него и конкретно радимо на његовој реализацији усмјерен је на стварање нове политичке снаге у Републици Српској, а као што сам већ напоменуо. Такође сам напоменуо да основни циљ те нове политичке снаге мора бити рјешавање кључних проблема у Републици Српској. Дакле, она мора радити на опоравку привреде, деполитизацији правосуђа, смањењу администрације, односно повећању ефикасности њеног рада. Затим, ту је и стални проблем огромне корумпираности у систему, јер корупција код нас више није аномалија, него правило, а то је скандалозно и трагично. Заправо, да скратим причу, нова политичка снага мора учинити све да спријечи потпуни крах Републике Српске, а који је веома извјестан и не тако далек ако се настави досадашњим путем.

То је тај процес и то је та политичка снага о којој упорно причамо. Она није везана само за постојеће политичке партије-ту је добродошао свако кога одликују знање и честитост. Зашто мислите да само политичари имају монопол над доношењем политичких одлука, поготово оних најбитнијих? Наш је циљ да све здраве снаге у друштву ангажујемо и употријебимо у процесу оздрављења Републике Српске. Предуго смо премало водили рачуна о томе, не може једина преокупација политике бити фиксација изборним резултатима и ситнопартијским комбинаторикама. Дакле, свако ко има знање и вољу да ради на опоравку заједнице и ко није компромитован у том смислу да је генерисао актуелне проблеме-добродошао је и ми му нудимо сарадњу. Сводити овај пројекат чисто на питање актуелних партија у Републици Српској значило би његову смрт и прије самог рођења.

С друге стране, свака партија која јасно искаже несумњиву вољу да подржи и ради на реализацији овог концепта и више је него добродошла, и ми упорно позивамо све заинтересоване да се прикључе. Опет, мислим да је веома далеко од реалног очекивати да ће партије владајуће коалиције показати добру вољу у правцу о којем причамо. Да су ту добру вољу имале не би нас довеле до ситуације у којој се налазимо. Мислим да сте добро схватили шта сам вам овим одговором рекао.

Према томе, нема било какве колизије између политике СНС у Србији и СНС у Српској. Ми формално јесмо двије различите странке, и то због чињенице да не дјелујемо у формално истој држави. Међутим, форма је једно, суштина нешто друго. Српска напредна странка јесте једна велика породица, и било какви формални фактори немају утицаја на наше односе у том смислу.

Шта очекујете од локалних избора који ће се десити сљедеће године? Да ли ћете наступити самостално, са јединственим листама са СРС РС или ћете градити неку ширу причу?

Веома озбиљно се припремамо за предстојеће локалне изборе. Наша намјера није да улазимо у класичну изборну кампању, која је овдје до сада заправо значила да нека партија настоји да удоми своје активисте и чланове у локалним структурама власти, већ да лоцирамо људе који ће својим угледом, знањем и ауторитетом успјети да остваре напредак у мјестима у којима живе. Према томе, свако ко има јасан концепт, визију и знање како да унаприједи своју општину или град-добиће за то подршку Српске напредне странке. Што се заједничког наступа на локалним изборима са СРС РС тиче, то је неспорно и то је дефинисано Споразумом о формирању Политичког савеза СНС и СРС РС. Да ли ће се још неко прикључити том блоку, видјећемо. У сваком случају наш позив свима који су заинтересовани за такво нешто, а имају знање, храброст, вољу и честите намјере остаје и остаће на снази све док не реализујемо свој циљ: стварање нове политичке снаге у Републици Српској која ће ову земљу да извуче из кризе.

(Редакција Фронтала)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog