Društvo

Викиликс – Голић: Већина Додикових савјетника обогатила се далеко изнад својих званичних примања

"Крајем маја, Сребренка Голић, виши савјетник премијера РС-а Милорада Додика, одступила је са своје позиције шефа кабинета. Вратила је истовремено и чланску карту СНСД-а. Голић је била лојалан савјетник Додику и њена оставка је дошла као шок за посматраче и јавност у РС-у. Била је у блиском контакту са представницима Амбасаде у Бањој Луци", наводи се у поруци коју су америчке дипломате написале 20. јуна 2008. послије дугог разговора 23. маја 2008. са Сребренком Голић.


 

Депеша је први пут објављена 1. септембра ове године под насловом и представља риједак увид у стварне односе унутар Додиковог кабинета, пише Ослобођење.

"Имали смо дуги разговор са узрујаном Голићком, која је рекла да су главни разлози за њену оставку професионални. Постајала је све више фрустрирана са "хаосом у кабинету", и да је била искључена, маргинализована и понижена. Голићева се пожалила због необразованих, некомпетентних савјетника које је недавно запослио Додик.

Додала је да је атмосфера у кабинету оптерећена "злом" и "интригом". Голић је додала да су Додикови кључни савјтници умијешани у несумњиву финансијску корупцију, али је била врло опрезна да не уплете самог Додика у било какав криминал. Објашњава да је она сама "чиста од било каквог криминала", али тврди да се већина Додикових савјетника лично обогатила далеко изнад својих званичних примања.

Рекла је да је одбила да потпише било какве незаконите документе које су јој подносили на потпис различити министри, те да је урадила све што је било у њеној моћи да онемогући приступ криминалаца и ратних злочинаца Додику.

Голићка је рекла да је често тражила од Додика да обрати више пажње на изненадно и необјашњиво богаћење својих савјетника, али да је Додик одбијао да је слуша или није бринуо због тога. Увијено је рекла да је због одбијања да учествује у корупцији остала изван Додиковог круга.

Изразила је разочарење због оног што је описала као “повећани” српски национализам унутар СНСД-а и Владе РС-а.

Рекла је да “Додик није иста особа каква је био прије пет или чак три године“, и да је дозволио да буде заведен од својих савјетника.

Окривила је требињског владику Григорија, међу осталим, за Додиков повећани национализам, описујући Григорија као “опасног лажова“. Голић је говорила како оживљавање националистичке реторике и емоција међу Србима подсјећа на 1992.

У разговору са америчким дипломатама, Голићка се описивала као “Југословен“ из мијешаног брака, говорећи да, као не-Србин, све више осјећа да није добродошла у кабинету нити у партији.

Додала је да како су њен муж и син Срби осјећа Србе као свој народ и да дијели њихову судбину. Рекла је да је била наивна да толико вјерује СНСД-у, откако се придружила као седамнаести члан партије још 1996.

“Упркос оставци са позиције и из партије, очито је да она остаје лојална Додику, којег је једино критиковала што јој је лагао обећавајући да ће бити министар, али је није именовао током двије владе.“

Голић је највише љутње показала због Гордана Милошевића, Додиковог спољно-политичког савјетника. Описала га је као једног од младих, нових савјетника који су добили посао јер говоре енглески, иако немају академске квалификације (“Милошевић има само средњошколско образовање“, примијетио је писац депеше).

Голићка је рекла да је Милошевић позајмљивао новац за цигарете када је упослен као записничар, али да је недавно завршио из градњу велике нове куће и набавио нова кола.

Голићка је, такођер, критиковала Додиковог кључног савјетника Славка Митровића, описујући га као опасну особу која има лош утицај на Додика.

Рекла је да Митровић, који се сам описује као неплаћени савјетник премијера, значајно доприноси Додиковом повећаном национализму и да је он припремио већину, ако не све, ватрене уводнике и колумне који се често појављују под Додиковим именом у медијима РСа.

Голић тврди да је Митровић био припадник једне паравојне јединице повезане са Радованом Караџићем током рата.

У коментару депеше коју је потписао амбасадор Инглиш каже се да њене тврдње о корупцији у Додиковом кабинету подсјећају на сличне тврдње које све више круже међу локланим посматрачима и у новинама.

“Голићкина оставка и њене опсервације дају вјеродостојност тврдњама које смо чули и од других да је Додиков приступ политици промијењен и да он није прагматични, социјалдемократски политичар какав је био.

Другим ријечима, да је његова националистичка реторика више од саме реторике. То може бити и због тога што је све више окружен тврдолинијашким и корумпираним савјетницима.

То може бити симбол ароганције и жеље за тоталном контролом, која је постала очита након надмоћне побједе његове партије на октобарским изборима 2006. године“, пише у Инглишеовој депеши о Додиковом кабинету.

(Моје вијести/Фронтал)

Komentari
Twitter
Anketa

Na šta najviše trošite novac?

Rezultati ankete
Blog